Het weer deze weekEen echte winterse week aan zet

16 december 2009 08:00

ALMERE - Koning Winter is volgens plan gearriveerd in de Lage Landen en verlaat Nederland voorlopig niet. Wellicht blijft het tot Kerstmis aan de koude kant en het is zelfs niet uitgesloten dat Kerst 2009 gebroken wit zal verlopen.


Afgelopen vrijdag werd in het AD geschreven over een witte Kerst. Een wat minder strikte definitie hiervan werd ooit door mij opgesteld en sluit veel meer aan bij het gevoel van de mensen. Het KNMI hanteert immers nog altijd de 'enge' definitie van een witte Kerst. Volgens De Bilt is er namelijk sprake van een officiële witte Kerst als er zowel op eerste als op tweede kerstdag aaneengesloten tenminste één centimeter sneeuw ligt op het meetveld van het KNMI.
We moeten helemaal teruggaan naar 1981 voor de laatste witte Kerst in Almere. Ik ga meer uit van het altijd zo gewenste witte kerstgevoel dat leeft bij de bevolking, dus dat betekent dat alleen sneeuwval op 25 december ook al een witte Kerst genoemd mag worden. Zelfs een pover poederdekje, of een ragfijn sneeuwbuitje dat de omgeving een besuikerde aanblik geeft, wordt door velen al geassocieerd met een witte Kerst. Na 1981 zijn er een aantal jaren geweest met een deels witte wereld op 25 en/of 26 december.
Deze woensdag begon weer opvallend koud met nipt matige vorst. Uit de bewolking zou wat neerslag kunnen vallen en ook op donderdag kan het wat sneeuwen. In het weekend komt mogelijk meer sneeuw! Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. -5, max.1, wind zzw. 3, neerslag 35% en zon 30%
Donderdag min. -1, max. 1, wind ono. 3, neerslag 45% en zon 30%
Vrijdag min. -4, max. 0, wind ono. 3, neerslag 30% en zon 30%
Zaterdag min. -5, max. 2, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 45%
Zondag min.-1, max. 3, wind w. 3, neerslag 55% en zon 35%