Het weer deze weekEerst nog tamelijk koel met kans op bui

21 april 2010 07:00

ALMERE - Afgelopen dagen beleefden we atmosferisch gezien een unieke situatie. Vanwege de totale afwezigheid van het vliegverkeer was er soms letterlijk geen vuiltje aan de lucht boven het Almeerse luchtruim.


De nauwelijks waarneembare vulkanische as trok in zeer ijle vlagen langs en vooral in het voorbije weekeinde was de lucht doorgaans bedrieglijk blauw. De afwezigheid van witte condenssporen, strepen die vliegtuigen achterlaten, viel wel bijzonder op. Een brandschone lucht als dit was er zo'n honderd jaar terug dagelijks, tenminste als het mooi weer was.
Grote temperatuurverschillen waren er het afgelopen weekeinde. Zaterdagnacht gaf vooral zeer lage minima en aan de grond vroor het lokaal met minima tot bijna -8 graden. Overdag werd het met name zondag vrij warm en steeg het kwik tot 17 graden.
Verschillen dus van bijna 20 graden tussen de hoogste en laagste temperaturen en dat hoort bij een (overgangs)maand als april. De rest van deze week staat nog in het teken van vrij koel weer met dagtemperaturen tussen de 11 en 14 graden. Deze woensdag maakt een noordwestenwind het extra fris bij 11 graden.
De nachten blijven kans op nachtvorst geven buiten de stad. De stroming komt tot en met donderdag uit het 'vulkanische' noordwesten. Eerst aan het einde van de week kentert de stroming en wordt meer zuidwest. Dat heeft zeker direct consequenties voor het temperatuurbeeld. Een beduidend warmere fase zal dan aanbreken.
Het zou dus best eens mogelijk kunnen zijn dat we april 2010 gaan afsluiten in welhaast zomerse(!) sferen.
Woensdag min. 2, max. 11, wind nw. 4, neerslag 15% en zon 70%
Donderdag min. 1, max. 13, wind n. 3, neerslag 15% en zon 85%
Vrijdag min. 1, max. 14, wind w.3, neerslag 10% en zon 85%
Zaterdag min. 5, max. 17, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 65%
Zondag min. 10, max. 17, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 60%