Het weer DEZE WEEKEerst zacht en later een vleug maartkou

29 februari 2012 06:00

ALMERE - Zachte subtropische luchtmassa’s worden aangevoerd medio deze week en van een terugkeer van het winterse weer is dan ook (nog) geen sprake. Woensdag en donderdag kan het kwik zelfs een avontuurtje wagen tot dik in de dubbele cijfers als een golf nog wat mildere lucht onze omgeving bereikt. Plafonds tot 13-14 graden zijn te realiseren.


Veel zon is trouwens niet te verwachten in Almere de komende dagen met een zuidwestelijke stroming. De kern van het hogedrukgebied komt waarschijnlijk net ten zuidwesten van ons te liggen.
Indien de spil juist ten oosten van ons zou aankomen, zou de wind aflandiger worden met meer zon en een graad of 15. Met heel veel geluk zou zoiets nog te realiseren zijn.
Begin maart (vanaf het weekend) lijkt het weer kouder te worden in een vrij noordelijke, of noordoostelijke stroming. In de loop van het weekend neemt ook de neerslagkans (tijdelijk) weer toe.
De kans op een te koude reeks eerste tien dagen van maart is veel groter dan een serie met lenteachtige verwendagen. De allerkoudste lucht komt trouwens tot bij Denemarken, maar bereikt ons waarschijnlijk (net) niet. Depressieperikelen vanaf de IJslandse kant proberen met hun frontale aanhang het Noordzeegebied te bereiken, maar worden deels tegengehouden door het hogedrukgebied dat zich boven Scandinavië formeert. Die confrontatie kan uitdraaien op (winterse) neerslag.
Diegenen die de lente al in de bol hebben moeten nog flink wat geduld hebben dus. De maand maart is een typische overgangsmaand waarin het stevig kan winteren (2005 met bijna een halve meter sneeuw in een deel van Nederland), maar ook al tot bijna zomers weer kan komen.
Woensdag min. 7, max. 12, wind zw. 3, neerslag 20% en zon 10%
Donderdag min. 7, max. 12, wind wzw. 3, neerslag 20% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 10, wind n. 3-4, neerslag 25% en zon 20%
Zaterdag min. 4, max. 10, wind z. 3, neerslag 25% en zon 35%
Zondag min. max. 8, wind zw. 3-4, neerslag 50% en zon 30%