Het weer deze weekEerst zachter met regen en buien

03 december 2008 08:00

ALMERE - Na de opmerkelijke sneeuwval van vorige week was het afgelopen zondag wederom raak. Weliswaar een iets bescheidener vlokkenshow, want zowel de lucht- als bodemtemperaturen waren te hoog om de sneeuw enige overlevingskans te bieden.


Afgelopen maandag begon officieel de meteorologische winter in Nederland en die duurt voor weerkundigen welgeteld drie maanden. De astronomische winter begint dit jaar op 21 december, iets na het middaguur.
Tot op heden is het voortraject van dit kakelverse winterseizoen tamelijk merkwaardig verlopen. Opmerkelijk was dat de strakke en klassieke (zuid) westcirculatie eigenlijk schitterde door afwezigheid. Ook voor de komende tien dagen lijkt zo'n typisch Hollands herfstweerplaatje er niet in te zitten.
Volgende week wordt het waarschijnlijk weer minder zacht met een toenemende nachtvorstkans. Deze woensdagmiddag hebben we - na een vrij koude start - overwegend veel bewolking en later kan er al wat neerslag komen. Donderdag, vrijdag en wellicht zaterdag ook nog, zijn dagen waarop er regen of buien vallen en wordt het al iets zachter met temperaturen tot misschien wel 9 graden.
Tijdelijk komt er meer rumoer in de atmosfeer als gevolg van een opstomende raddraaier (975 millibar) via Schotland en de Noordzee. Het bekende 'hoort de wind waait door de bomen' doet dan letterlijk even opgeld rond Sinterklaas.
Woensdag min. 1, max. 4, neerslag 30 %
Donderdag min. 2, max. 7, neerslag 90 %
Vrijdag min. 5, max. 8, neerslag 80 %
Zaterdag min. 5, max. 8, neerslag 40 %
Zondag min. 4, max. 8, neerslag 25 %