Het weer deze weekEind deze week geleidelijk de winter in

16 februari 2011 06:00

ALMERE - De trouwe lezer van deze rubriek heeft in de vorige twee afleveringen kunnen lezen dat ondergetekende al zinspeelde op een duidelijk kouder plaatje vanaf Valentijnsdag. Tja, dit soort bespiegelingen op wat langere termijn zijn niet te zien in RTL Nieuws of NOS Journaal. In die weeruitzendingen houdt de weerman of -vrouw het bij het vooruitblikken tot hooguit een week.


Laten we eerlijk zijn, veel verder vooruit durven kijken dan een dag of tien is natuurlijk risicovol, maar sommige weertrends zijn ruim tevoren te ontdekken. Zo ook deze 'midfebruarikou'.
Een indrukwekkend koudereservoir ligt momenteel boven het noordoosten van Europa. In Noordoost-Finland vriest het tot 40 graden en ook Moskou gaat richting de -30 graden de komende nachten.
En uiteindelijk is het (na de voorbeschouwingen) ook de beurt aan Nederland voor winterweer.
Woensdag en donderdag is het nog aan de zachte kant, maar de wind gaat al om naar noordoost.
Geleidelijk stroomt koude lucht richting Almere en tegen het weekend vriest het gedurende de nacht en vroege ochtend. Overdag komt het kwik nog wel enkele graden boven nul uit.
Waarschijnlijk is het in het weekend en begin volgende week het koudst, met kans op matige vorst in de nacht. Het weer is overigens droog met regelmatig de zon.
Kans op (wat) sneeuw neemt toe begin volgende week. Mogelijk houdt het koude winterse weer een groot deel van volgende week aan. De ervaring leert dat koud weer richting eind februari wel eens lang(er) kan duren.
Meer weer op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 4, max. 8, wind zzo. 3-4, neerslag 15% en zon 40%
Donderdag min. 1, max. 6, wind ono. 3-4, neerslag 5% en zon 60%
Vrijdag min. -1, max. 3, wind ono. 3-4, neerslag 10% en zon 40%
Zaterdag min. -3, max. 1-2, wind o. 4, neerslag 15% en zon 55%
Zondag min. -4, max. 1, wind o. 4, neerslag 30% en zon 55%