Het weer DEZE WEEKEind deze week lentezacht

14 maart 2012 06:00

ALMERE - De eerste vleug lente van dit jaar hadden we afgelopen zondag in Almere en deze werd bijna met gejuich ontvangen. De zon scheen overtuigend, er stond weinig wind en met slechts 12-13 graden zaten sommige terrassen al vol.


De komende dagen blijft een hogedrukgebied weersbepalend voor ons weer. Dit hoog komt woensdag aan boven Nederland en de spil trekt daarna oostwaarts weg.
Dat is gunstig voor ons weer op donderdag en waarschijnlijk ook nog nadien. De wind wordt dan aflandiger en daarmee wordt de in aanleg koele aanvoer vanaf de zeekant de pas afgesneden.
Woensdag is het nog stuivertje wisselen tussen zonnige momenten en wolkenvelden. Mocht het terloops wat bewolkter blijven, doet het kwik niet heel veel en blijft steken op een graad of 10-11. In ieder geval is het rustig weer met zo’n hoog boven Nederland en blijft het droog.
Donderdag kan het kwik uitlopen naar 15 graden of iets meer zelfs. Een wind tussen zuid en zuidwest voert dan zeer zachte lucht aan en de zon schijnt goed door.
Het is de vraag of de lentezwoelte wordt geprolongeerd tot in het weekend. Opmerkelijke verschillen wat dat betreft tussen de twee hoofdweermodellen en ik weet het deze keer ook niet precies om eerlijk te zijn. De in de tabel aangegeven maxima zijn de variaties die mogelijk zullen zijn vanaf donderdag.
Dit is er nog wel over te zeggen. Wanneer de neerslag wat langer uitblijft en de wind aflandig blijft bekomen we het warmere scenario. Komen daarentegen de wolken en regenmomenten meer aan zet later op zaterdag en wordt de wind overtuigend zuidwest tot west, dan valt het tegen met de temperaturen.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 10, wind wzw. 3-4, neerslag 10% en zon 35%
Donderdag min. 3, max. 15, wind zzw. 4, neerslag 10% en zon 90%
Vrijdag min. 6, max. 12-17, wind zw. 4-5, neerslag 15% en zon 40%
Zaterdag min. 6, max. 12-15, wind zw. 4, neerslag 25% en zon 60%
Zondag min. 7, max. 12-15, wind zw. 4, neerslag 50% en zon 55%