Het weer deze weekHoogzomers weerbeeld voorlopig voorbij

11 mei 2011 05:00

ALMERE - Wederom was Nederland het warmste plekje van heel Europa het afgelopen weekend. In april zagen we dit ook al enkele keren. Bij een aflandige wind (zuidoost) krijgt de lucht die wordt aangevoerd uit Midden-Europa immers de meeste tijd om op te warmen voordat deze Nederland (het eindstation) bereikt.


Ook in Almere werden hoogzomerse maxima gemeten tot 28 graden en op een gegeven moment leek het wel augustus met de barbecuelucht in menig straat en op sommige plaatsen al bijna verdord gras in het perk.
Dit soort thermische verwennerij is er niet meer bij de komende pakweg tien dagen. Vaak zie je als reactie op een warmteperiode begin mei een duidelijk koeler scenario op de weerkaarten verschijnen en die koelere fase is inmiddels ook aangebroken.
Deze woensdag is het nog prima weer met de nodige zon en aangename temperaturen. Bovendien staat er niet al te veel wind.
Op donderdag kan een buienstoring een flinke bui afgeven in Zuidwest-Flevoland.
Grootschalig verandert er dus wel wat aan het weer en dan vooral in en na het weekend. We zien een hogedrukgebied op de oceaan aankomen ten westen van Ierland en depressieperikelen zien daardoor kans de Noordzeeregio te bereiken.
Het lijdt geen twijfel dat die laatste ontwikkeling ons weerbeeld gaat beïnvloeden.
Het weer wordt er niet beter op. De koelte hebben we reeds in huis en de regenkans gaat ook nog wat toenemen zonder dat het meiweer nu helemaal in het slop geraakt.
Het ziet er dus naar uit dat de grootste droogte wat verlicht gaat worden op middellange termijn.
Serieuze weersomslag half mei? Bel voor meer info de weerprimeurlijn: 0900-1234554.
Woensdag min. 10, max. 19, wind w. 3, neerslag 10% en zon 95%
Donderdag min. 9, max. 17, wind w. 3, neerslag 65% en zon 60%
Vrijdag min. 8, max. 17, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 90%
Zaterdag min. 8, max. 15, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 90%
Zondag min. 9, max.15, wind wnw. 4, neerslag 50% en zon 70%