Het weer DEZE WEEKIn weekend overgang naar kwakkelweer

18 januari 2012 06:00

ALMERE - Eindelijk een beetje winter in Almere. Afgelopen maandagochtend en ook dinsdagochtend was het voor een aantal weer autoruiten krabben geblazen. In een portie geconserveerde koude lucht uit het oosten kon het kwik de afgelopen nachten tot een paar graden onder nul dalen en dat was eigenlijk de eerste vorst van het seizoen. Langs de oostgrens vroor het matig met minima tot ruim -6 graden.


Momenteel is het weerbeeld alweer een stuk zachter en tot vrijdag komen de dagmaxima op 8-9 graden uit. Het is daarbij veelal bewolkt en het regent periodiek. De wind zit weer in de vertrouwde westhoek.
Tegen het weekend probeert koudere lucht vanuit het noorden richting de Lage Landen uit te stromen en dat lukt waarschijnlijk ook wel.
Uiteindelijk komt in het weekend een depressie nabij Polen of de Baltische Staten uit en benoorden dit drukveld zit een gebied met hoge druk en gelieerd daaraan ook koude vrieslucht bij Zuid-Scandinavië.
Met een naar noordelijke richtingen ruimende wind wordt vanaf vrijdag weer minder zachte lucht aangevoerd en de kans op enkele winters getinte buien neemt toe. Het is mogelijk dat Almere dan wat sneeuwvlokken ziet dwarrelen.
Wanneer er vervolgens een aanval van zachtere lucht plaatsvindt (rond zondag) neemt de kans op (natte) sneeuwval toe. In het ‘gunstigste’ geval zou het zelfs even wit kunnen worden.
Al met al schakelen we over naar een kwakkelweertype. Dit lijkt momenteel het hoogst haalbare voor deze tot nu toe boterzachte winter.
Van doorzettende kou volgende week lijkt geen sprake te zijn, maar wellicht geeft februari schaatsperspectieven.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 0, max. 8, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 35%
Donderdag min. 6, max. 8, wind w. 5, neerslag 60% en zon 25%
Vrijdag min. 4, max. 5, wind wnw. 5, neerslag 90% en zon 15%
Zaterdag min. 2, max. 5, wind nnw. 4-5, neerslag 35% en zon 40%
Zondag min. 0, max. 4, wind n. 4, neerslag 40% en zon 50%