Het weer deze weekJa hoor, weer een groene kerst

24 december 2008 08:00

ALMERE - Het is zo opvallend, ieder jaar weer, dat menigeen 'recht' denkt te hebben op een witte kerst. Het lijkt erop alsof het claimen van een prachtig besneeuwd kerstdecorum een absolute voorwaarde is voor het ultieme kerstgevoel. En dat is natuurlijk ook wel zo.


De realiteit toont echter dat het vrijwel ieder jaar dromen blijft over die zo vurig gewenste witte wereld in ons steeds verder opwarmende landje. Misschien is zo'n begeerlijke witte kerstsfeer daarom wel een steeds terugkerend 'hot item'?
Dat 'Dreamin' of A White Christmas', naar de gelijknamige en veel te vaak opgevoerde song van Bing Crosby, is trouwens een typische Amerikaanse aangelegenheid. Hoewel de mildheid gedurende de winters ook in de Verenigde Staten meer en meer toeslaat, kon vooral de noordoostkant van het continent vaak rekenen op een witte surprise rond of juist tijdens Kerstmis.
Een sneeuwkerst in ons land is dus uiterst zeldzaam en niet in de laatste plaats omdat de ambtenareske 'heeren' in De Bilt (KNMI) nog altijd een absurd streng criterium hanteren. Immers, een kerst mag officieel pas als wit worden betiteld als er op zowel eerste als tweede kerstdag in de Bilt tenminste 1 centimeter aaneengesloten sneeuw ligt op het meetveld.
Het zal duidelijk zijn dat dit de voorbije honderd jaar slechts enkele keren gebeurde en voor het laatst in 1981. Gaan we wat soepeler om met die definitie, dan was kerst wit in 1986, 2000 en ook in 2001.
Dit jaar ontspringen we de dans want ook kerst 2008 wordt groen en bovenal grijs!