Het weer deze weekKans op junihitte blijft klein

17 juni 2010 09:03

ALMERE - Voorlopig blijven we gevrijwaard van warmteperikelen. De kans op tropenwarmte gedurende het tweede deel van de maand lijkt niet groot te zijn.


Zelden zagen we zo'n hardnekkige luchtdrukverdeling boven het noordwesten van Europa. Ook de komende pakweg 240 uur blijft de druk hoog richting Schotland en IJsland alsmede een deel van de Atlantische Oceaan.
Het gevolg is dat er voortdurend een noordelijke circulatie is richting de Benelux. Soms liggen de temperaturen overdag op zo'n 18 graden. Dit koele weer in juni wordt in de volksweerkunde ook wel schapenscheerderskoude genoemd. Voor echt mooi zomerweer zijn een paar dingen noodzakelijk.
In de eerste plaats zou het hogedrukgebied zich naar het centrum, of oosten van Europa moeten uitbreiden. Dan kan immers de sterk verwarmde landlucht ook richting Benelux stromen.
Ten tweede, en dat is tevens de beste oplossing, zou het hoog domicilie moeten gaan kiezen boven Zweden, Noorwegen, of zelfs Finland. Op dit moment kruipt het hoog nog te veel naar Engeland en Schotland.
Desalniettemin staat ons best aardig juniweer te wachten de komende dagen. Vanaf de Noordzee worden wel wat meer wolkenpartijen meegenomen, ook in het weekend.
De kans op een ondiepe stofbui neemt vanaf dat moment dan ook toe. Kleine storingen zouden dan tijdelijk voor een geringe terugval van het Almeerse weer kunnen gaan zorgen, maar wellicht valt het mee.
Deze woensdag verblijven we in een schone polaire luchtsoort en met bijna 20 graden is het ronduit mooi juniweer.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 10, max. 20, wind nno. 4, neerslag 5% en zon 90%
Donderdag min. 11, max. 21, wind nno. 4, neerslag 20% en zon 85%
Vrijdag min. 11, max. 18-19, wind n. 4, neerslag 20% en zon 60%
Zaterdag min. 11, max. 17, wind nnw. 4, neerslag 45% en zon 55%
Zondag min. 9, max.17-18, wind nnw. 4, neerslag 45% en zon 55%