Het weer DEZE WEEKKans op koudste winter in vijftien jaar

07 september 2011 05:00

ALMERE - Het is alweer bijna vijftien jaar geleden dat het serieus winter was in Nederland. Ja echt winter, dus met een strakke ooster en overdag temperaturen soms tot rond -10 graden. Dit resulteerde dan ook in een onvervalste Elfstedentocht op 4 januari 1997.


De afgelopen drie winters waren weliswaar ook koud, maar de kou was van een andere origine, namelijk uit het hoge noorden. Doordat die kou een lang traject over relatief warm zeewater aflegde, kwam het regelmatig tot zware sneeuwval, maar het waren juist deze sneeuwstoringen die verhinderden dat het Siberisch koud werd. Een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië (een absolute voorwaarde voor diepvrieskou) ontbrak steeds.
Wie weet gaat het straks in december (na vijftien jaar) lukken?
Enkele indicatoren pleiten voor een wederom koude winter. Zo is de zonne-activiteit nog steeds gering en het aantal zonnevlekken zou hoger moeten liggen momenteel gezien de zonnecyclus van dit moment. Een ‘rustige’ zon wordt vaak in verband gebracht met koude(re) winters.
Er is nog een indicatie.
Het arctische zeeijs smolt vrijwel recordsnel afgelopen maanden en juist deze enorme ijsafbraak zou wel eens kouder weer kunnen geven. Wetenschappers ontdekten dat die enorme ijsafbraak een verandering geeft wat betreft de positie van hoge- en lagedrukgebieden in het hoge noorden.
Het gevolg daarvan is dat koudere stromingen makkelijker tot Oost en West-Europa kunnen doordingen.
Het frappante is, zo is onderzocht, dat als het ijs op té grote schaal smelt in de noordelijke gebieden, het proces weer omgekeerd is. Dan treedt die verschuiving van de drukgebieden niet op en blijft alles bij het oude. Dus een afsmelt van rond vijftig procent geeft het optimale resultaat voor een flink grotere kans op een koud winterscenario.
We zien het in december en januari.