Het weer deze weekKomend weekend weer toenemende regenkans

14 september 2011 05:00

ALMERE - Van fatsoenlijk nazomerweer lijkt ook deze maand september geen sprake te zijn. Een langere stabiele periode met ronduit bestendig weer is kennelijk te veel gevraagd voor de grillige West-Europese atmosfeer.


De verwachting en vooral hoop (enkele weken terug nog) was dat extra-tropische cyclonen voor anker zouden gaan ten westen van Ierland. Door veel warmtestuw in de bovenlucht aan de voorzijde van die cyclonen zou zich makkelijk een solide hogedrukgebied kunnen vormen boven West-Europa.
Gedeeltelijk lukte dit ook wel soms, maar de hoge druk was niet bestendig genoeg om ons langer dan twee dagen fraai weer te bezorgen.
Inmiddels heeft raddraaier ex-Katia het veld geruimd en een mobiele rug van hoge druk geeft ons vanaf nu enkele dagen beter weer.
Het aandeel zon neemt toe, het blijft zo goed als droog en de temperatuur stijgt licht.
Na een koude nacht richting vrijdag met in de buitengebieden van Almere 7-8 graden, belooft de vrijdag een prima dag te worden met zon en een maximale temperatuur die richting de 20 graden loopt. De wind is dan aflandig uit zuidoost en matig van sterkte.
Vervolgens zien we nieuwe depressies uitdijen vanaf de kant van Schotland en dit betekent dat de regenkans weer sterk toeneemt in het weekend.
Het vervolg kennen we inmiddels wel en het weer zou alleen kunnen meevallen als het Azorenhoog voldoende noordelijk geraakt en de actiefste depressies een duwtje geeft in noordelijke richting.
Dan immers is de invloed van het hoog net iets groter dan die van de voortdurende regenstoringen.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 11, max. 17, wind wzw. 5, neerslag 25% en zon 50%
Donderdag min. 10, max. 17, wind wnw. 3, neerslag 15% en zon 70%
Vrijdag min. 8, max. 18, wind zo. 3-4, neerslag 20% en zon 75%
Zaterdag min. 12, max. 19, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zondag min. 12, max. 18, wind zw. 4-5, neerslag 70% en zon 40%