Het weer deze weekKomt die Horrorwinter nog?

28 december 2011 06:00

ALMERE - Hoe is het eigenlijk met de vermeende Horrorwinter in Nederland, die volgens een aantal Hollandse, Engelse en Duitse weerlieden al eind november had moeten beginnen?


Die ‘winter des doods’, zoals deze nogal onfatsoenlijk werd genoemd, werd (we weten het ongetwijfeld nog) met veel tamtam aangekondigd halverwege oktober. En niet door de eerste de beste weerfirma’s.
Het zou meer dan 25 graden gaan vriezen in de Lage Landen richting december en de ijskoude bergen sneeuw zouden niet van de lucht zijn.
Kennelijk was het voor een aantal verleidelijk om na twee hele koude decembers uit te gaan van nog een keer zo’n winterse setting? In aanleg waren er ook wel wat indicatoren die in de richting van wederom een wat koudere winter gingen, enfin.
Om te beginnen kan ik nogmaals zeggen dat die Horrorwinter er nooit gaat komen in Nederland en zeker niet anno 2012.
Na tot drie jaar op rij (ook in deze krant) ruim van tevoren te hebben voorspeld dat de winter te koud zou worden in Almere, ging ik uitgerekend afgelopen oktober uit van een vrij zacht scenario en vooral december zou anti-winters en zeer sneeuwarm verlopen. Wel, oordeelt u zelf of u de ‘double digits’ op uw thermometerdisplay ‘bizar koud’ vond tijdens de voorbije kerstmiddagen.
Geen horrorscenario, maar een ontzettend zachte en regionaal zeer natte decembermaand maken we dus mee en tot begin januari staat Koning Winter absoluut nog niet op de stoep.
Wellicht dat het rond Driekoningen (een belangrijk ijkpunt voor de winter) eens richting wat kouder weer gaat? Eerst moet de strakke straalstroom op elf kilometer hoogte boven onze hoofden eens flink afbuigen alvorens het bij ons wat wil gaan winteren.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.