Het weer DEZE WEEKKoud tot het weekeinde

29 oktober 2008 08:00

ALMERE - Een opvallend koude oktoberfase is begonnen en ook november zal zeker niet bepaald zacht starten in de Lage Landen.


We hebben een geheel ander weerregime dan vorige week in huis vandaag. Een krachtig hogedrukgebied op de noordelijke Atlantische Oceaan is samen met een omvangrijke lagedruktrog richting Noord-Europa en de Benelux weersbepalend.
Lagedrukgebieden gevuld met koude lucht worden gedwongen via onze omgeving richting Frankrijk te koersen, vooral later deze week. Die lagedrukgebieden zitten nogal ruim in hun jasje, zodat wind en regen(buien) wel zullen meevallen. Toch blijft er nog wel een kleine buienkans bestaan door de grote verschillen tussen temperaturen aan de grond en die in de bovenlucht.
Er is daarbij een kans op wat stofhagel en wellicht merkt de zeer alerte waarnemer zelfs natte sneeuwvlokken op, want ook dat is mogelijk en dat zou zeer vroeg in het seizoen zijn.
Overdag komen we niet meer aan de 10 graden in Almere op deze woensdag en ook de nachten zijn inmiddels belangrijk kouder geworden met nachtvorst (autoruiten krabben!). Het koudst wordt het in Almere Buiten met ook op ooghoogte vorst.
Richting en in het aanstaande weekeinde zou de druk wat meer moeten gaan stijgen ten noorden van ons en die ontwikkeling zou een lichte weersverbetering teweeg kunnen brengen.
In het algemeen gaan de temperaturen dan wel wat omhoog en dat lijkt niet meer dan logisch, want kouder dan nu is het zelden in deze tijd van het jaar.
Woensdag min. -1, max. 8-9, neerslag 15%
Donderdag min. -1, max. 8, neerslag 20%
Vrijdag min. 0, max. 9, neerslag 10%
Zaterdag min. 2, max. 9, neerslag 20%
Zondag min. 4, max. 11, neerslag 30%