Het weer DEZE WEEKLater deze week meer wolken en minder zacht

28 maart 2012 05:00

ALMERE - Maart 2012 is hard op weg om zich bij de drie warmste derde maanden van het jaar te scharen. Tevens is de klassieke voorjaarsdroogte weer actueel. Almere ving tot nu toe amper 20 millimeter maartwater op en daar komt de komende week maar weinig bij. De mooiste kantjes gaan nu echter wel van het voorbeeldige voorjaarsweer af.


Het tweede gedeelte van deze week kenmerkt zich door wat meer wolkenvelden vanaf zee en tevens komt de middagtemperatuur minder hoog uit.
Het nagenoeg permanent aanwezige hogedrukgebied dat verantwoordelijk was voor het fraaie weer, trekt zich geleidelijk terug richting Ierland en Schotland.
Hierdoor kan er meer ruimte worden gereserveerd voor een killere stroming uit noord tot noordwest.
We zien een koufront afzakken over Scandinavië de komende dagen, maar de daarbijbehorende neerslaghaarden schampen ons waarschijnlijk slechts rond het aanstaande weekend.
Veel meer dan wat regen of enkele ondiepe buien worden er dan mogelijk niet uitgeperst rond die tijd.
Tevens neemt het aandeel zon af vanaf deze woensdag. Geen tien uren zon meer op het pleit zoals aan het begin van deze week, maar ook qua zin zijn we ontzettend verwend de afgelopen periode.
Het hogedrukgebied blijft vooralsnog voldoende positieve weerinvloed uitoefenen om de slechtweergebieden volledig de ruimte te kunnen geven.
Wel komt het kwik vooral in de middagperioden gevoelig lager uit, maar van echte kou is nog geen sprake.
Dit soort sterke temperatuurwisselingen zijn volkomen normaal voor een overgangsmaand als maart (en ook april).
De lange termijn oogt niet echt stabiel. De kans op een wisselvallig weerbeeld rond Pasen is momenteel groter dan de kans op prachtige weersomstandigheden.

Woensdag min. 4, max. 16, wind wnw. 4, neerslag 5% en zon 95%
Donderdag min. 5, max. 13, wind wnw. 4, neerslag 15% en zon 60%
Vrijdag min. 6 max. 13, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 65%
Zaterdag min. 5 max. 9, wind nnw. 4, neerslag 35% en zon 65%
Zondag min. 6, max. 8-9, wind nw. 4, neerslag 30% en zon 60%