Het weer DEZE WEEKLater stijging van temperatuur

12 mei 2010 09:07

ALMERE - Nog altijd grossiert mei in kilte en anti-zomerse weertypen. Zelfs de nachtvorstperikelen waren weer actueel, afgelopen maandag en dinsdag. En dat is helemaal volgens de kalenderklimatologie.


De bekende ijsheiligenperiode (berucht vanwege de scherpe nachtvorsten) begon afgelopen dinsdag en duurt officieel tot zaterdag. Toch lijkt er in het tweede maandgedeelte een einde te komen aan die onderkoelde mei-sferen. De toenemende invloed van hoge druk zal ons uiteindelijk jofeler weer moeten gaan bezorgen.
Dinsdag druppelde het nog wat vanuit het oosten in Flevoland. Woensdag, donderdag (Hemelvaart) en vrijdag geven best aardig weer met zonnige perioden en nagenoeg droge omstandigheden. Ook het aanstaande weekeinde belooft eindelijk eens geen duurregen te brengen.
De dagtemperaturen komen geleidelijk iets hoger richting het weekeinde, maar de magische 20 graden wordt binnenkort nog niet gehaald.
Toch ogen de diverse weermodellen wat positiever voor de nabije toekomst. Vooral het grote Europese hoofdmodel ziet de hoge druk der Azoren uitbreiden richting Benelux. Dat is zonder meer een gunstig teken. Mocht dit inderdaad gaan gebeuren, dan verdwijnt die koude bovenlucht boven Nederland en zouden we het eens een keer drie tot vijf dagen op rij droog kunnen houden. In het tweede deel van de maand is een wat langduriger stabiele periode niet mogelijk en wellicht wordt mei 2010 al met al toch een nette maand. Zulk pover weer als dat van de eerste tien meidagen lijkt vrijwel uitgesloten in het tijdpad 16 tot 31 mei.

Meer weerinfo (en hele fraaie foto's) op www.weerprimeur.nl.


Woensdag min. 6, max. 11, wind nno. 4, neerslag 30% en zon 45%
Donderdag min. 5, max. 12-13, wind nnw. 4, neerslag 20% en zon 65%
Vrijdag min. 4, max. 15, wind nno. 3-4, neerslag 20% en zon 80%
Zaterdag min. 6, max. 15, wind nnw. 3-4, neerslag 25% en zon 75%
Zondag min. 7, max. 14, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 65%