Het weer DEZE WEEKLente opent in stijl

21 maart 2012 06:00

ALMERE - Dinsdag begon officieel de lente en het weer mocht er net als vorig jaar zeker zijn. De rest van deze week staat ook in het teken van tamelijk veel zon en relatief hoge temperaturen in Almere.


De nachtvorst die er tot woensdagochtend nog was, verdwijnt de komende nachten.
Weersbepalend tot na het weekend is een stevige blokkade van hoge druk met het accent richting Scandinavië. Omheen dit solide hoog wordt droge lucht richting Nederland gevoerd waarin de maartzon alle ruimte krijgt.
In het tweede gedeelte van de week komen de maxima uit op 17-18 graden in Almere. Normaal voor eind maart is een graad of 12-13 in de middag.
Veel wind staat er niet de komende dagen en wel uit een meest oostelijke richting. Volgende week zou het accent van het hogedrukgebied meer richting Schotland kunnen komen te liggen. Het weer blijft dan in grote lijnen heel aardig en zo goed als droog, maar met een wind die krimpt naar noord of noordwest gaat de temperatuur dan wel een paar graden omlaag.
Toch lijkt er ook dit jaar weer een trend naar voorjaarsdroogte te zijn. Het lijkt bijna klassiek te worden. Grote delen van Europa, met name Spanje, Frankrijk en ook het oosten van Engeland, hebben veel te weinig water opgevangen gedurende de afgelopen wintermaanden.
Voor met name Spanje ziet het er niet goed uit met mogelijk nog een kurkdroog voorjaar en zomer in het verschiet. Het zou best eens kunnen zijn dat daar nog eens de noodtoestand wordt uitgeroepen vanwege het schrijnende neerslagtekort. Scenario’s betreffende verwoestijning voor de Spaanse regio zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen.
Laatste maartweek nog even een vleug koude? Meer weer op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 2, max. 13, wind zzw. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 4, max. 16, wind ono. 3, neerslag 5% en zon 95%
Vrijdag min. 6, max. 17, wind o. 3, neerslag 10% en zon 95%
Zaterdag min. 6, max. 17, wind n. 3, neerslag 30% en zon 90%
Zondag min. 7, max. 17, wind nno. 3, neerslag 30% en zon 85%