Het weer deze weekLicht wisselvallig en stijging van temperatuur

09 maart 2011 06:00

ALMERE - Het prachtige zonnige weer is voorbij en de komende dagen bepalen wolken vaker het weerbeeld. De zeer koude vorstnachten zijn we voorlopig ook kwijt. De komende nachten wordt het niet veel kouder dan 2-5 graden.


Tot en met het weekend hebben we te maken met licht wisselvallig weer en zo nu en dan kan er wat regen vallen. Meestentijds blijft het droog en de zon komt er ook nog wel bij.
In het weekend zou de temperatuur wel eens wat verder kunnen oplopen. Een depressie in onze buurt in combinatie met een uitloper van het hogedrukgebied boven Oost-Europa geven een wat meer zuidelijke luchtaanvoer.
In de tabel staat 12 graden genoemd als prikwaarde, maar met wat geluk (een goed doorkomende zuidenwind) waagt het kwik wellicht een avontuurtje richting de 14-15 graden.
En als de zon er dan ook bij is voelt het direct lenteachtig aan buiten.
Wat we vervolgens zien zijn luchtdrukstijgingen boven Noord-Europa, of richting Noordoost-Europa. Dit is een klassieke ontwikkeling die ook mooi aansluit bij de kalenderklimatologie. Vrijwel ieder seizoen is te zien dat bepaalde drukgebieden een voorkeur hebben voor specifieke posities. Rond half maart komen hogedrukgebieden heel dikwijls boven de net genoemde gebieden uit.
Op grond van deze ontwikkeling zou het tweede deel van de maand overwegend droog en niet te warm moeten gaan verlopen.
Een overschakeling naar een uitgesproken wisselvallig en kil plaatje ligt dan ook niet in de lijn der (weers)verwachting.
Wel komt er onvermijdelijk nog een periode aan met maartse buien en een kille noordenwind, want zo'n fase ontbreekt zelden in een maand als maart.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 8, wind wzw. 4, neerslag 45% en zon 30%
Donderdag min. 2, max. 9, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 40%
Vrijdag min. 5, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. 1, max. 12, wind zzo. 3-4, neerslag 45% en zon 55%
Zondag min. max. 12, wind z. 3-4, neerslag 50% en zon 45%