Het weer deze weekMeestal droog en tamelijk koud

10 december 2008 08:00

ALMERE - Inmiddels zitten we alweer een paar etmalen in de vrij frisse lucht en we zullen het grootste deel van de week in de koude lucht verblijven. Een heel licht wisselvallige tendens zal er zijn met enkele, soms wat winters getinte buien. Maar het grootste deel blijft het toch wel droog in Almere, bijvoorbeeld op deze woensdag.


Gedurende de nachten koelt het af tot rond - of zelfs iets onder - het nulpunt, terwijl het kwik overdag meestal rond een graad of 4-5 schommelt. In de loop van het weekeinde (zondag) neemt de kans op neerslag sterk toe.
Het vervolg, althans op de weerkaarten, was zonder meer interessant te noemen begin deze week. Leek er afgelopen zaterdag nog sprake te zijn van een zo goed als zeker op handen zijnde stevige weststroming vanaf volgende week, met aanvoer van zachte lucht en temperaturen tot rond 10 graden. De modeloplossingen van de voorbije zondag toonden op de middellange termijn een sterk Russisch hogedrukgebied dat westwaarts zou moeten gaan koersen. Zo'n ontwikkeling zou in een later stadium Koning Winter op de rails kunnen zetten. Op dit moment is het echter vrijwel zeker dat de zachtere variant toch aan het langste einde gaat trekken (witte Kerst?).
Warmbloedige depressies vanuit de regio IJsland blijven dan ook voortdurend te zien op genoemde weerkaarten. Eerst als die hinderlijke raddraaiers worden 'weggedrukt' door dat oppermachtige Russische hogedrukgebied, kan bij ons de wind eindelijk eens naar het oosten draaien en koudere lucht aanvoeren.
De weerkaarten zullen ongetwijfeld nog wel een paar keer wijzigen de komende dagen en hoe verleidelijk het ook is om een dag of tien vooruit te willen kijken..het blijft vaak lastig.
Woensdag min. 2, max. 5, neerslag 30%
Donderdag min. 1, max. 4, neerslag 35%
Vrijdag min. 1, max. 4-5, neerslag 20%
Zaterdag min. 1, max. 4-5, neerslag 30%
Zondag min. 0, max. 5, neerslag 75%