Het weer DEZE WEEKMeimaand niet veelbelovend

05 mei 2010 07:00

ALMERE - De meimaand is niet veelbelovend qua weer. Waarschijnlijk hadden we ook nog de koudste meistart sinds 1979, want afgelopen zondagavond werd er op een enkele plaats in het noorden van Nederland natte sneeuw gemeld.


Opvallend vaak gebeurt het dat een zeer droge maand - met op sommige plaatsen maar 10-20 millimeter regen - wordt gevolgd door een maand waarin meer dan de hele maandhoeveelheid van die vorige maand al binnen enkele dagen binnen is. Zo'n situatie hadden we afgelopen zondag en maandag ook. April bleek op veel plaatsen een zeer droge en bijna onovertroffen zonnige maand en werd op 3 mei al ruimschoots gepasseerd qua neerslag.
Dinsdag verliep al een stukje beter en Bevrijdingsdag verloopt nagenoeg droog bij een vrij modeste meitemperatuur. Toch is het al minder koel dan aan het begin van deze week en de zon doet het goed.
Aan het einde van de week komt er waarschijnlijk een nieuwe storing aan in de vorm van een zich expanderende depressie via Duitsland. Mogelijk levert dat weer regen van betekenis op en het is nog maar de vraag of het aanstaand weekend goed weer geeft. Op donderdag en vooral vrijdag neemt de regenkans sterk toe. Ook na het aanstaande weekend blijft het vooralsnog koel en wisselvallig.
In de verste verte is er trouwens geen zicht op warm en stabiel zomerweer, hoewel de kans op een prima weerbeeld met temperaturen van 22-27 graden in de tweede maandhelft wel toeneemt.
Meer weer op www.weerprimeur.nl