Het weer deze weekMet wat geluk een mooie zomer

11 april 2012 05:00

ALMERE - Zullen we dit jaar eindelijk weer eens een mooie, zonnige en warme zomer krijgen? De afgelopen Hollandse zomers waren niet echt om over naar huis te schrijven. Tot juni pakte het weer vaak heel goed uit, met vorig jaar nota bene het droogste voorjaar ooit. Vervolgens stortte het weer in en kwam het meestal ook niet meer goed voor september.


De ‘zorgenkindjes’ waren de hoogzomermaanden juli en augustus die sinds 2003 nauwelijks meer droog, stabiel en warm weer opleveren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de bijna voortdurende afwezigheid van een solide hogedrukgebied boven met name Scandinavië. Toch wel een belangrijke voorwaarde voor met name stabiele zomerse episodes in de Benelux.
Grote zomers uit het verleden zoals die van 1947, 1959 en 1976 werden voornamelijk in stand gehouden bij de gratie van zo’n deftig hogedrukgebied boven Noord-Europa, zodat met oostenwinden steeds droge en warme lucht naar de Lage Landen kon uitstromen. Op die manier kon het week in week uit min of meer stabiel zomerweer blijven.
De laatste echt mooie zomer hadden we in 1995 en ook het jaar daarvoor beleefde Nederland een prachtig zomerseizoen in mediterrane sferen.
Tegenwoordig lukt het kennelijk niet meer om het zomerweer meer dan een maand mooi te houden in dit land. De atmosfeer lijkt te grillig, te kwetsbaar en te fragiel voor verstoringen vanaf de oceaankant.
Extreem warm kan het wel worden, sterker nog: de topmaxima van meer dan 35 graden worden steeds vaker gehaald de afgelopen twintig jaar. Maar het lijkt er een beetje op of die extreme warmte ten koste gaat van de stabiliteit van de zomers.
Wellicht goed nieuws voor de Almeerder zomerzonaanbidders en tuinliefhebbers, want het relatief betrouwbare NCEP (Amerikaanse weercentrum voor de lange termijn) mikt op een droog en warm voorjaar en eenzelfde beeld tijdens de komende zomer.
Ook zelf denk ik (onafhankelijk van de Amerikaanse prognose) dat met name de hoogzomer wel eens wat stabieler zou kunnen gaan uitpakken vergeleken met de ‘zomerellende’ van de afgelopen pakweg zes jaar.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.