Het weer deze weekMorgen even zomer in Almere

10 september 2008 07:00

ALMERE - Zoals bijna ieder jaar rond deze tijd zijn een aantal tropische cyclonen actief in de West en de gebieden richting Noord-Amerika. Actueel is een venijnige knaap die richting Cuba koerst. Morgen kan het in Almere nog even zomers aanvoelen.


Een absolute voorwaarde voor het ontstaan van deze orkanen is een zeewatertemperatuur van tenminste 27 graden in het overzeese traject waarboven deze cyclonen gevormd worden. Veel vocht en warmte zijn immers nodig om dit soort raddraaiers hun volle, vaak verwoestende sterkte te geven.
Eerder werd hier al uitgelegd dat deze tropische orkanen (weliswaar in belegen en uitgebluste vorm) ons West-Europese weer soms in gunstige zin kunnen beïnvloeden. Als de ex-tropische windmachinerieën eenmaal arriveren boven de Atlantische Oceaan, wordt aan de voorzijde van deze systemen niet zelden zeer warme lucht tot op grote hoogte opgestuwd, zodat zich soms een hogedrukgebied vormt en ons mooi weer kan bezorgen.
Dat kan een fase met langdurig mooi weer zijn, maar het betere weer kan ook kortdurend zijn. Waarschijnlijk wordt de donderdag zo'n betere en warmere dag met aan de voorzijde van de fronten (die samenhangen met Hanna) tijdelijk een zwoele zuidaanvoer, waarin de temperatuur een avontuurtje kan wagen richting de zomerse 25 graden. Het is niet ondenkbaar dat we ook in Almere de 25 graden halen in de stad met volle terrassen in de nazomerwarmte.
Neerslag ligt weliswaar weer op de loer, maar die bereikt ons waarschijnlijk pas (veel) later op de dag.
Vrijdag en zaterdag kan er neerslag van betekenis vallen, maar de weerkaarten met name voor volgende week ogen vrij goed en mogelijk krijgen we eindelijk eens een wat langere fase met droog weer in huis.
Woensdag min. 15, max. 20, neerslag 10%
Donderdag min. 12, max. 25!, neerslag 35%
Vrijdag min. 15, max. 21, neerslag 60%
Zaterdag min. 12, max. 19, neerslag 50%
Zondag min. 11, max. 20, neerslag 35%