Het weer deze weekNooit meer winter in Nederland?

21 december 2011 06:00

ALMERE - Het ziet er uitermate somber uit voor de Hollandse winters. Aan sneeuw weliswaar geen gebrek de voorbije decembermaanden, maar langdurige en stabiele (schaats)kou is tegenwoordig kennelijk niet meer op te brengen door de atmosfeer.


Op vrijdag 20 december 1996, dat is deze week maar liefst vijftien jaar geleden, stond Nederland aan de vooravond van de laatste echte koudegolf die prompt resulteerde in de meest recente Elfstedentocht.
Tussen januari 1997 en december 2011 hebben we nimmer meer echte transportkoude in huis gehad die met een stevige noordooster helemaal vanuit Rusland kwam aanwaaien.
Nooit meer wist een stevige blokkade van hoge druk zich voor langere tijd op te werpen boven Noordoost-Europa en dat is nu juist de absolute voorwaarde voor droge strenge schaatskou in Nederland.
De koude van de afgelopen decemberwinters werd veelal in stand gehouden door een dik pak sneeuw. Boven de sneeuwlaag koelde het extra af zodat het koudereservoir zichzelf min of meer in stand hield, maar van solide transportkoude uit Rusland was amper sprake.
Zo koud als het vijftien jaar geleden was, zo zacht is het nu en tot 2012 komt hierin ook weinig verandering.
Tot vrijdag is het meest droog in de stad, maar veel zon is niet te verwachten. De temperatuur loopt nog wat op richting de dubbele cijfers. Vrijdag kan het weer wat intensiever regenen.
Het groene kerstweekend verloopt waarschijnlijk vrij droog en dan is het weer wat koeler.
Tussen Kerst en Oud en Nieuw verandert er vrijwel niets aan het huidige antiwinterse weerplaatje.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 7, wind wzw. 4, neerslag 35% en zon 20%
Donderdag min. 4, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 45% en zon 30%
Vrijdag min. 7, max. 10, wind wzw. 5, neerslag 75% en zon 20%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind w. 4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min. 2, max. 7, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 50%