Het weer DEZE WEEKOphelia geeft flinke weersomslag

05 oktober 2011 05:00

ALMERE - Aan het einde van deze week zal het zo’n 15 graden kouder zijn dan in het afgelopen weekend. Voor het gevoel zal het vrijdag of zaterdag zelfs tot graden zijn en dat scheelt twee jassen ten opzichte de gevoelswaarde op 1 en 2 oktober van 27-28 graden.


Een echte weersomslag zal vanaf donderdag een feit zijn en krachtige tot harde noordwesters, enkele flinke buien bij dagtemperaturen van slechts 12 graden zijn dan de hoofdingrediënten van het oktoberweer.
De extratropische cycloon Ophelia (mooie naam, maar een nogal venijnig fenomeen) veroorzaakt die flinke overgang naar compleet herfstweer. De luchtdruk bij Noorwegen gaat terug naar 965 millibar en een flink windveld in eerste instantie boven de Noordzee kan van donderdag naar vrijdag een harde tot stormachtige wind geven.
Het zeldzaam fraaie en buitengewoon warme weer dat duurde tot en met zondagavond heeft records opgeleverd.
Almere beleefde de warmste oktoberstart sinds 1985 en in Engeland werd zaterdag zelfs 30 graden gehaald. Nog nooit was het zo ontzettend warm bij onze westerburen in de tiende maand.
Woensdag kan er al wat regen vallen als de storingsgevoeligheid in de atmosfeer al toeneemt. Donderdag, vrijdag en zaterdag valt er meer regen, wakkert de wind aan en duikelt het kwik naar benedennormale waarden.
In de loop van het weekend komt de zon er weer wat meer bij. Voor volgende week zien we alweer een hogedrukgebied dichterbij komen, dus een langdurige fase met onstuimig, nat en kil weer krijgen we waarschijnlijk niet. Oktober zou best wel eens een aardige maand kunnen worden.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.


Woensdag min. 14, max. 19, wind zw. 5, neerslag 25% en zon 20%
Donderdag min.15, max. 16, wind wzw. 6, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 9, max. 13, wind wnw. 6, neerslag 95% en zon 20%
Zaterdag min. 9, max. 12, wind wnw. 6 neerslag 95% en zon 30%
Zondag min. 10, max. 14, wind w. 4-5, neerslag 85% en zon 35%