Het weer DEZE WEEKOudewijvenzomer in vol ornaat

28 september 2011 05:00

ALMERE - We hebben er ontzettend lang op moeten wachten, maar het formidabele nazomerweer is er nu toch. De oudewijvenzomer (om precies te zijn Sint Michielszomer, naar de naamdag van St. Michiel) openbaart zich volkomen deze laatste dagen van september.


Uiteraard is een goed ontwikkeld hogedrukgebied de veroorzaker van het grandioze weer en de spil van dit hoog ligt op de beste stek die maar mogelijk is, namelijk boven Midden- en Oost-Europa.
Deze positie zorgt ervoor dat zuidoostenwinden droge en warme continentale lucht meenemen richting de Benelux. Bij de gratie van tot wel tien uren zon per dag kan het kwik dan tot zeer hoge waarden (voor de tijd van het jaar) oplopen.
Ook in Almere kan de temperatuur donderdag, vrijdag en zaterdag tot bijna 25 graden stijgen. Het weer daarbij is uit de kunst met vooral veel zon, weinig wind en uiteraard blijft het geheel droog.
De al wat langer wordende nachten koelen behoorlijk af en tegen het ochtendkrieken is het veelal rond 10 graden.
Waarschijnlijk verloopt het aanstaande weekend ook nog overwegend fraai, maar een weersverandering ligt wel op de loer. Flinke luchtdrukdalingen boven Noord-Europa vanaf het weekend geven daar een weersverslechtering. In hoeverre buien en regenstoringen vanuit die kant tot onze breedten weten door te dringen hangt af van een hogedrukgebied ten zuidwesten van Nederland.
Als dat genoeg tegenwicht kan bieden valt het bij ons wel mee met de weersverandering.
Wel wordt het gevoelig frisser vanaf het komende weekend.
Meer (achtergrond) info over het weer is te vinden op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 9, max. 22, wind ozo. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 11, max. 23, wind zo. 3, neerslag 5% en zon 90%
Vrijdag min. 12, max. 24, wind zo. 3, neerslag en 5% zon 90%
Zaterdag min. 12, max. 24, wind zo. 3, neerslag 5% en zon 90%
Zondag min. 13, max. 23, wind zzo. 3-4, neerslag 15% en zon 85%