Het weer DEZE WEEKPolaire front geeft kil aprilweer

04 april 2012 05:00

ALMERE – Het zogenaamde 'polaire front' zal het aprilweer gure trekjes geven, vooral op de woensdag en donderdag. De koude noordooster, die aantrekt tot een dikke windkracht 6, zal het ‘gevoelskoud’ maken in Almere.


Het polaire front markeert de overgang tussen zeer koude lucht die zich uitbreidt tot over Zuid-Scandinavië en de zeer zachte lucht die tot over Frankrijk en België reikt.
Nederland bevindt zich het komende etmaal nog nagenoeg in de overgangszone tussen deze twee luchtsoorten. Grote temperatuurverschillen aan weerszijden van die frontale zone zijn er. In Limburg kan het 13 graden worden, terwijl het op de Wadden niet veel warmer wordt dan 2 graden. Almere zit qua temperatuur precies tussen deze twee uitersten in.
Een periode met kille aprilregen, mogelijk ook vergezeld van natte sneeuw valt ons ten deel op woensdag. Maximaal wordt het tussen de 4 en 7 graden en de wind maakt het dus extra koud.
Donderdag als de storing weer gepasseerd is klaart het flink op, maar de noordoostenwind blijft nog even doorstaan. Veel zon kunnen we waarschijnlijk wel verwachten dan.
De nachten naar donderdag en vrijdag worden koud en als het volledig uitklaart en bovendien de wind zo goed als wegvalt, kan het buiten de bebouwde kom enkele graden vriezen.
Tot het paasweekend blijft het zo goed als droog, maar juist tijdens Pasen neemt de wisselvalligheid toe. Echt paasbest weer hoeven we dus niet te verwachten dit jaar. Er is kans op enkele buien op 7 en 8 april en de temperaturen zijn maar povertjes.
Tot omstreeks half april lijkt er nog geen zicht te zijn op een belangrijke weersverbetering.
Meer weerinfo, vooral met oog op Pasen: www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 7, wind no. 4-5, neerslag 70% en zon 20%
Donderdag min. -1, max. 8, wind n. 4, neerslag 40% en zon 90%
Vrijdag min. -1, max. 10, wind wnw. 4, neerslag 25% en zon 65%
Zaterdag min. 5, max. 10, wind w. 3-4, neerslag 60% en zon 30%
Zondag min. 5, max. 10, wind wzw. 4-5, neerslag 70% en zon 30%