Het weer DEZE WEEKRichting weekend mooi weer

12 oktober 2011 05:00

ALMERE - Er komt mooi weer aan, maar tot en met vandaag zitten we nog in maritiem subtropische luchtaanvoer. Dat is de officiële weerkundige benaming voor deze zachte en vochtige luchtsoort die ons veel wolken geeft met af en toe nog wat lichte regen. Het zijn deze luchtstromen die in de Hollandse winters het klassieke zachte en regenachtige weer geven.


Komend etmaal knapt het weer zienderogen op en dat komt door het opkomen van een stevig hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. De huisbarometer gaat flink omhoog, en komt na vrijdag uit op ongeveer 1032 millibar in de Almeerse huiskamer.
Deze hoogte blijft tot en met zondag weersbepalend en bezorgt ons een reeks met droge en overwegend zonnige dagen. Een groot deel van het weekend (wellicht tot en met zondagavond) belooft dus goed uit te gaan pakken.
Wel worden de nachten ronduit koud. Tijdens de heldere kleine uurtjes kan het kwik namelijk flink dalen in de steeds langer wordende nachten. Even buiten de stad is zelfs nachtvorst mogelijk en vroege weggebruikers kunnen makkelijk ijs op de autoruiten constateren.
Overdag klimt het kwik niet meer naar de verwenwaarden van begin oktober, maar houdt het op bij een graad of 15-16 maximaal.
Veel wind is er niet de komende dagen met zo’n hogedrukgebied nagenoeg in de buurt.
De wind waait uit noordoost en geleidelijk ruimt de wind naar zuidoost.
Vanaf zondag is het weer de beurt aan opdringerige oceaandepressies en neemt dientengevolge de regenkans toe.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.Woensdag min. 11, max. 14, wind wnw. 3-4, neerslag 70% en zon 25%
Donderdag min. 6, max. 13, wind nno. 3-4, neerslag 5% en zon 70%
Vrijdag min. 3, max. 13, wind ozo. 3-4, neerslag 0% en zon 80%
Zaterdag min. 3, max. 15, wind zzo. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zondag min. 6, max. 16, wind z. 4, neerslag 15% en zon 80%