Het weer deze weekSchipperen tussen storm en windstilte

14 december 2011 06:00

ALMERE - Met een kleine slag om de bekende arm kunnen we nu al schrijven dat serieus winterweer met stevige vorst en een deftig sneeuwdek in de straat er niet meer van zal komen voor de kerstdagen.


Toch is enige voorzichtigheid geboden en dat werd bijna pijnlijk geïllustreerd halverwege december 2008. Net nadat er op de site van het koninklijke weerinstituut in De Bilt werd vermeld dat we de winter wel konden vergeten de rest van dat jaar, verscheen er prompt een knijter van een hogedrukgebied op de ‘goede’ wintervriendelijke plaats. Kerst werd vorstig koud en begin januari 2009 kon er uitgebreid worden geschaatst in en nabij Almere.
Volop dynamiek in de atmosfeer de rest van deze week ook nog. Na het stormachtige plaatje van afgelopen dinsdagochtend is het op woensdag wat kalmer en dat geldt ook voor de donderdag.
Nog altijd is het te zacht voor begin december met maxima tot 9 graden.
Vrijdag wordt een dag met hoofdbrekens voor de ‘weerboodschappers’. Gaat het zwaar stormen of blijft het nagenoeg windstil? Het gehele windplaatje hangt zeer nauw samen met de koersrichting van een in aanleg venijnige raddraaier.
Komt de cycloon pal boven Nederland uit waait het nauwelijks, maar komt de kern van het weerfenomeen noord van de Wadden aan, kan het tot storm geraken in Almere.
Ook de neerslagvorm hangt samen met de positie van het laag. Draait dit voldoende zuidelijk in, dan zou het tot natte sneeuw kunnen komen en anders wordt het gewoon (veel) regen. Allemaal spannende weersontwikkelingen waarvan de uitkomsten pas op het allerlaatste moment duidelijk worden.
Meer achtergrondinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 5, max. 8, wind zw. 5, neerslag 95% en zon 10%
Donderdag min. 4, max. 7, wind zw. 5-6, neerslag 75% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 8, wind zw. 3-8, neerslag 100% en zon 10%
Zaterdag min. 5, max. 6, wind wnw. 6, neerslag 90% en zon 40%
Zondag min. 3, max. 6-7, wind w. 5, neerslag 80% en zon 60%