Het weer DEZE WEEKSiberisch hogedrukgebied stuurt winterkou

25 januari 2012 06:00

ALMERE - De boterzachte winter die we tot nu toe hadden met een gemiddelde temperatuur die zo’n 3 graden boven de norm ligt, gaat inleveren qua temperatuur. Aan de zeer langdurige perioden met te zacht weer komt een einde.


In de loop van het weekend steekt er een oostenwind op die geleidelijk koude lucht gaat aanvoeren. Tot die tijd blijft het licht wisselvallig met voortdurend nog te hoge temperaturen voor eind januari. Tot zaterdag liggen de maxima nog dichter in de buurt van de 10 graden dan bij de 5.
Wel neemt de regenkans geleidelijk wat af de komende dagen, maar de aanlandige wind uit de zuidwesthoek blijft gewoon doorwaaien. Weinig opzienbarend weer dus de rest van de week.
De focus van de weerlieden is nog steeds gericht op een zich ontpoppend Russisch hogedrukgebied dat uiteindelijk de winterkou ook richting Almere gaat transporteren.
Dit winterse hoog zwelt aan tot om en nabij 1055 millibar in de loop van het aanstaande weekend en omheen deze drukmastodont stroomt zeer koude vrieslucht uit tot over Oost-Europa en de Balkan.
De Benelux vertoeft vooralsnog aan de zuidwestflank van de ‘Russische beer’ en krijgt indirect wel een vleug kou mee.
Rond zondag draait de wind naar oostelijke richtingen en kan het geleidelijk kouder worden.
De situatie oogt tamelijk solide en het zou best eens zo kunnen zijn dat we aan het begin van een koudegolf(je) staan. Het is zelfs niet ondenkbaar dat we voorzichtig rekening kunnen gaan houden met het woord schaatsen op natuurijs.
Waarschijnlijk gaat het in de nachten (vanaf zondag) licht tot matig vriezen en komt het kwik overdag maar nauwelijks boven nul uit.
Meer winterweerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 7, wind z. 4, neerslag 75% en zon 15%
Donderdag min. 6, max. 8, wind z. 4-5, neerslag 50% en zon 15%
Vrijdag min. 3, max. 7, wind zw. 4-5, neerslag 40% en zon 30%
Zaterdag min. 2, max. 6, wind w. 3, neerslag 35% en zon 30%
Zondag min. -1, max. 2-3, wind ozo. 3, neerslag 30% en zon 45%