Het weer deze weekTemperatuur omlaag

15 oktober 2008 07:00

ALMERE - Het voorbije weekeinde gaf grandioos herfstweer, hoewel de zon niet echt alle uren scheen. Op de maandag kregen we nog een bijna nazomerse toegift met kwikstanden die piekten tot bijna 20 graden. In 1990 was het nog wat warmer in deze oktoberfase en steeg het kwik op tenminste vier dagen tot royaal boven de 22 graden met uitschieters tot bijna 24 graden.


Als schril contrast is het misschien wel interessant om even te kijken naar begin deze week ruim dertig jaar geleden. Op 13 oktober 1975 viel er namelijk sneeuw in ons land en nog nooit viel dat 'witte goud' zo vroeg in het seizoen. Op diverse plaatsen was het een witte wereld in de ochtend van die bewuste dertiende oktober.
Vandaag hebben we, nadat er op dinsdag al meer bewolking was, kans op regen, maar de temperatuur zal nog niet aan een daling beginnen (16-17 graden maximaal). Echt zeer wisselvallig zal het voorlopig niet worden, want hogedruk zit steeds ten zuiden van ons en breidt zich zo nu en dan even in noordelijke richting uit.
Met wat geluk knapt het weer juist richting - en in het weekeinde - gedeeltelijk op, als een kortstondig hogedrukintermezzo voor iets vriendelijker weer zorgt.
De temperaturen gaan wel omlaag en zeker aan het einde van deze week zal het overdag nog maar 13-14 graden zijn, terwijl enkele komende nachten gevoelig fris kunnen gaan uitpakken.
De depressieactiviteit op de Oceaan lijkt vooral na het komende weekeinde groot te worden en onvermijdelijk krijgen we daar dan ook mee te maken in de vorm van regen en wind.
Woensdag min. 10, max. 17, neerslag 50%
Donderdag min. 11, max. 14, neerslag 40%
Vrijdag min. 6, max. 14, neerslag 15%
Zaterdag min. 6, max. 14, neerslag 45%
Zondag min. 7, max. 15, neerslag 50%