Het weer deze weekTemperatuur richting de 10 graden

26 november 2008 08:00

ALMERE - Genieten was het vooral in het afgelopen weekeinde voor sneeuwliefhebbers, die volop aan hun trekken kwamen. Na een wat tegenvallende zaterdag hadden we zondagmiddag vervolgens het klapstuk met toch wel een winterse surprise in een groot deel van Nederland.


Een venijnig lagedrukgebied (de luchtdruk daalde bijna 20 millibar) gaf uitgebreide en intensieve sneeuwval. Sommige Almeerse waarnemers meldden een drabberig dekje van een paar centimeter op de tuintafel of op het gras. Maandagochtend was er nauwelijks meer iets van over. De meeste sneeuw werd gerapporteerd richting de Arnhemse contreien. Plaatselijk lag hier meer dan vijftien centimeter en voor november is dat beslist een indrukwekkende sneeuwhoeveelheid.
Inmiddels is de kou wel uit de lucht deze woensdag, en na een vrij koude nacht stroomt er met een warmtefront mildere lucht binnen. Het is overwegend bewolkt en er kan wat lichte motregen vallen, met name het tweede dagdeel.
Bij een matige wind uit west tot zuidwest wordt het een graad of 8. Donderdag is het ook nog te zacht voor de tijd van het jaar, maar de dagen daarna wordt het weer iets frisser.
De wind krimpt wat meer naar zuidelijke richtingen en daarmee wordt de lucht nadrukkelijker vanaf het nog vrij koude vasteland van Europa aangevoerd. De nachten worden dan ook weer tijdelijk kouder met zelfs weer een nachtvorstkansje.
De meeste dagen geven nauwelijks of geen regen trouwens.
Serieus winterweer met duurvorst en sneeuwperikelen is voorlopig niet in zicht op grond van de meest recente weerkaarten. Waarschijnlijk blijven we nog wel ruim een week gevrijwaard van winterse omstandigheden. Toch lijkt deze (aanstaande) winter wel wat in z'n mars te kunnen hebben.
Woensdag min. 1, max. 8, neerslag 30%
Donderdag min. 6, max. 9, neerslag 30%
Vrijdag min. 4, max. 6, neerslag 20%
Zaterdag min. -1, max. 5, neerslag 20%
Zondag min. 2, max. 7, neerslag 70%