Het weer DEZE WEEKTemperatuur richting de 10 graden

15 februari 2012 06:00

ALMERE - De indrukwekkende koudegolf is voorbij en net als in februari 1991 duurde de vorstperiode twee weken. Het koudegetal in Zuidwest-Flevoland steeg naar omstreeks tachtig punten, maar richting Lelystad (de ‘coldspot’ van Nederland de afgelopen twee weken) steeg de teller naar zowat honderd punten.


Een koude winter begint bij honderd punten. Flevoland noteerde op sommige stekken tot drie keer toe -20 graden of lager en dat is niet meer gebeurd in Nederland sinds 1979.
De Elfstedentocht zat er net niet in doordat de laag sneeuw op het ijs spelbreker was en de vereiste ijsdikte nauwelijks werd behaald op het gehele traject.
Toch werd de ‘tocht der tochten’ door een aantal Almeerders gereden afgelopen zaterdag en zondag, onder nagenoeg perfecte omstandigheden.
Inmiddels viel maandag de dooi in en voorlopig (tot rond 22 februari) blijven de temperaturen royaal boven nul. Alleen kan het gedurende een enkele nacht tot wat vorst komen, wellicht al in de nacht naar donderdag. Daar de vorst nog in de grond zit kan dit opvriezing geven, ook al ligt het kwik nog enkele graden boven nul. De kans op verraderlijke gladheid is dus nog niet helemaal verdwenen in het tweede gedeelte van deze week.
Richting weekend kan het kwik zelfs een avontuurtje waren richting de dubbele cijfers als een golf nog wat mildere lucht onze omgeving bereikt.
Deze mildheid gaat bijna altijd gepaard met periodiek regenachtig weer en daarvan is tot en met het weekend dan ook sprake. Het smeltende ijs in de buurt van Almere - met daarover de aanvoer van de zachte lucht - kan soms aanleiding geven tot mist in een deel van de stad.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 6, wind nw. 6, neerslag 65% en zon 10%
Donderdag min. 2, max. 7, wind w. 4, neerslag 30% en zon 25%
Vrijdag min. 4, max. 8, wind wzw. 5, neerslag 70% en zon 15%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind zw. 5, neerslag 70% en zon 15%
Zondag min. 5, max. 8, wind wzw. 5, neerslag 65% en zon 15%