Het weer DEZE WEEKTijdelijk lentezacht eind deze week

22 februari 2012 06:00

ALMERE – We beleven een merkwaardig verloop van deze winter tot nu toe. Met name het temperatuurbeeld springt in het oog. Tot eind januari was het voortdurend boterzacht en vrijwel vorstarm. Toen volgde de felle koudegolf die kenmerken had van de koudste maand ooit in Nederland, februari 1956. Flevoland spande de kroon met bij Zeewolde officieus -25 graden op de autothermometer.


Vervolgens waren we weer terug bij af en werd het antiwinterse temperatuurprofiel van voor de gedenkwaardige koudegolf gewoon weer opgepakt. Richting het weekend komt het kwik in een zeer zachte zuidwestelijke aanvoer zelfs uit op royaal 10 graden. Landelijk zijn plafonds tot wel 13 graden haalbaar en in Almere is 11-12 graden de top.
Nu is het wellicht verleidelijk te gaan denken dat de lente meteen is gearriveerd, maar de bekende adder onder het gras laat zich waarschijnlijk begin maart gelden.
De trendsettende modeluitkomsten van het onvolprezen Amerikaanse weermodel geven een bijna winterse start van maart aan met koude noordoostenwinden als gevolg van een winters hogedrukgebied boven Scandinavië. Deze klassieke ontwikkeling zien we wel vaker begin maart, zoals in 2005, toen er bovendien erg veel sneeuw viel.
Volgende week weten we of de koude lucht ons inderdaad gaat bereiken vanaf de maandwisseling.
Voorlopig dus duidelijk te zacht weer met overwegend veel wolken en periodiek ook regenmomenten.
Zowel overdag als in de nacht veel te hoge temperaturen en dat uiteraard bij een stevig doorstaande wind uit zuidwest tot west. Richting het weekend neemt de regenkans tijdelijk iets af en kan er een fractie meer zon komen.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 5, max. 9, wind zw. 6, neerslag 40% en zon 30%
Donderdag min. 7, max. 11, wind wzw. 4-5, neerslag 40% en zon 10%
Vrijdag min. 8, max. 11, wind wzw. 5, neerslag 35% en zon 20%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind w. 4, neerslag 25% en zon 45%
Zondag min. 5, max. 8, wind zw. 5, neerslag 85% en zon 20%