Het weer deze weekToenemende regenkans en aantrekkende wind

23 november 2011 06:00

ALMERE - De afgelopen decennia is de lucht boven Nederland aanzienlijk schoner geworden. Strengere milieumaatregelen hebben ervoor gezorgd dat de uitstoot van vervuilende industriestoffen drastisch is teruggebracht. Die schonere lucht boven Nederland betekent ook dat het aantal dagen met mist flink is afgenomen ten opzichte bijvoorbeeld van de jaren zeventig.


Vroeger mistte het soms wel vijf dagen op rij in een maand als november. Juist de afgelopen dagen was de mist weer eens een keer hardnekkig, maar dat lag voornamelijk aan de circulatie en temperatuuropbouw in de onderste honderd meter van de atmosfeer. Kort gezegd kwam het er op neer dat veel vocht in de onderste tientallen meters van de luchtlaag werd opgepot en eigenlijk geen kant uit kon.
Momenteel maken we ons op voor een geheel ander weerbeeld met meer (frisse!) wind en ook de regenkans neemt weer eens toe. Wel is er weinig zon de komende dagen en op woensdag kan het zelfs al wat licht regenen.
De temperatuur gaat in de lift richting de dubbele cijfers en de koude nachten zijn we kwijt.
Geleidelijk komt een zuidwestcirculatie op gang, met name gestuurd door diepe depressies op de Atlantische Oceaan.
In eerste instantie krijgen we niet de volle laag van deze depressieperikelen met regen en veel wind en blijft de hoge drukinvloed nog tamelijk groot.
Wel schampen frontale storingen ons vooral rond vrijdag en dan regent het enige tijd in Almere.
Ook in het weekend moeten we rekening houden met regenkans. Serieus winterweer is overigens niet in zicht tot tenminste Sinterklaas, durf ik hier te beweren.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 9, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 15%
Donderdag min. 4, max. 10, wind zzw. 4-5, neerslag 20% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 10, wind zw. 4-5, neerslag 60% en zon 20%
Zaterdag min. 6, max. 10, wind wzw. 4-5, neerslag 50% en zon 30%
Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 5-6, neerslag 50% en zon 40%