Het weer deze weekTrendbreuk in het weer aanstaande

09 december 2009 08:00

ALMERE - Nog even door de zure appel heen bijten deze tweede helft van de week en een laatste regenstoring verwerken. Daarna komt er een fase aan met droger en veel minder zacht weer, dus er lijkt eindelijk sprake te zullen zijn van een trendbreuk.


Aan het einde van de week wordt het eindelijk een keer droog en daalt de temperatuur in Almere. Een hogedrukgebied trekt via onze gebieden naar het noorden. De wind draait daardoor naar het noordoosten. Een resolute overgang naar onvervalst winterweer zit er vooralsnog niet in. Daarvoor is nog heel veel 'weerwerk' nodig. Een grondige herschikking van de weerkundige schaakstukken is namelijk niet zomaar even gepiept.
Een zich opbouwend hogedrukgebied met accent uiteindelijk ten noorden van Nederland neemt het dus over van die ellendige lagedrukgebieden die ons weer nu al wekenlang hebben bepaald. Vooral Oost-Europa zal sterk gaan afkoelen na het komende weekeinde en daar zal het regionaal streng kunnen gaan vriezen.
Of het bij ons ook echt koud wordt hangt onder meer af van de exacte positie van genoemd gebied met hoge barometerstanden. Komt de spil van het hoog te veel richting Ierland uit, blijft de wind in Nederland goeddeels aanlandig en komt het amper tot vorst. Vooral op donderdag regent het van tijd tot tijd en blijft het nog opvallend zacht met 10 graden.
Vrijdag, zaterdag en zondag is het zo goed als droog in Zuidwest-Flevoland en een stuk minder zacht met kans op vorst in de nachten. Ook de kans op zon neemt dan toe.
Meer weer op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 2-3, max. 9, wind z. 3-4, neerslag 35% en zon 15%
Donderdag min. 7, max. 10, wind nw. 4, neerslag 85% en zon 15%
Vrijdag min. 6, max. 7, wind nno. 3, neerslag 20% en zon 30%
Zaterdag min. 3, max. 6, wind ono. 3, neerslag 20% en zon 35%
Zondag min. -1, max. 4-5, wind o. 3, neerslag 15% en zon 40%