Het weer deze weekVanaf woensdag periodiek nat en onstuimig

30 november 2011 06:00

ALMERE - Veel dynamiek in de atmosfeer tot na Sinterklaas, want de straalstroom komt op volle kracht doordenderen boven onze hoofden. Deze zeer krachtige windbundel op ongeveer tien kilometer (vliegtuig)hoogte voert de ene na de andere (rand)storing aan en de wisselvalligheid neemt dan ook sterk toe vanaf woensdag.


We schakelen over naar een ronduit herfstachtig plaatje met de weerkundige winter officieel op de kalender, want donderdag is het alweer 1 december.
Tot na Sinterklaas blijft dit weer zo en wie weet houdt de onbestendigheid wel aan tot rond 10 december, alvorens het mogelijk wat meer winters zou kunnen worden.
Onstuimigheid troef dus periodiek en de wind speelt daarbij vaak eerste viool. Die kan regelmatig uithalen naar hard of stormachtig in Almere en de kans op storm is zeker aanwezig als een depressie een keer het traject over de noordelijke Noordzee kiest. Zelfs de kans op zware storm (tot windkracht tien) is niet uit te sluiten.
Perioden met regen worden steeds afgewisseld door heldere en droge momenten en de weersystemen volgen elkaar snel op. Kortom, er zit veel schwung in de atmosfeer de komende pakweg anderhalve week. Diepe depressies komen uit in het klassieke traject IJsland-Schotland-Noorwegen.
Qua temperatuur is het allemaal nog verre van winters, want overdag kan het makkelijk eens 10-12 graden worden.
Ook de nachten blijven goeddeels vorstvrij tot rond Sinterklaas.
Vorig jaar was het een heel ander verhaal en hadden we de eerste winterperikelen met sneeuw en vorst al in huis.
Ondergetekende ging half oktober 2011 al uit van een grote kans op een vrij zachte winter en december zou geen herhaling geven van 2009 en 2010.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 7, max. 10, wind zzw. 5, neerslag 25% en zon 60%
Donderdag min. 6, max. 10, wind zzw. 5, neerslag 90% en zon 10%
Vrijdag min. 6, max. 8, wind wzw. 5, neerslag 95% en zon 25%
Zaterdag min. 4, max. 8, wind zzw. 4-5, neerslag 80% en zon 15%
Zondag min. 5, max. 9, wind wzw .5-6, neerslag 80% en zon 30%