Het weer deze weekVanaf woensdag verscherping vorst

06 januari 2010 08:00

ALMERE - Het wordt steeds duidelijker dat we van doen hebben met een speciale winter. Zo'n winterse winter hebben we eigenlijk lang niet gehad in Almere. In een flink deel van Nederland ligt nog een imposant sneeuwdek.


Op enkele plaatsen vroor het zeer streng afgelopen maandagnacht. Gilze-Rijen, het KNMI in Midden-Brabant, kwam toen uit op bijna -16 graden. Vlak boven de sneeuw gaf de thermometer daar zelfs -18 aan. In Almere, waar minder sneeuw lag, kwam het kwik bij lange na niet zo laag uit. 'Stroomopwaarts' in Flevoland meldde Lelystad nog -13 graden.
Tot vandaag, woensdag, hebben we nog even van doen met een soort kwakkelscenario. Vooral in de Randstad bracht de veelal aanlandige wind wat mildheid vanaf de Noordzee en kwam het kwik steeds royaal boven nul uit.
Later op deze woensdag en de dagen daarna renoveert de hoge druk boven Noord-Europa en komt er weer een (noord) oostelijke stroming op gang. Zowel overdag als gedurende de nacht vriest het dan weer met temperaturen richting -10 graden in de kleine uurtjes. Veel sneeuw is er niet te verwachten.
In het aanstaande weekeinde en daarna blijft het gewoon ronduit koud in Almere. Diegenen die vurig hopen op een Elfstedentocht moeten voorlopig nog geduld uitoefenen, want zo'n tocht der tochten heb je niet zomaar. Door de flinke hoeveelheden sneeuw in Friesland is de ijskwaliteit op veel plaatsen nog belabberd.
Veel werk nog aan de winkel dus en ijsspecialisten zien het liever regenen alvorens zich een nieuwe ijslaag kan vormen in een eventuele nieuwe vorstperiode.
Woensdag min. -4, max. -0, wind zzo. 3, neerslag 35% en zon 20%
Donderdag min. -7, max. -2, wind ono. 3-4, neerslag 25% en zon 30%
Vrijdag min. -7, max. -2, wind no. 4, neerslag 20% en zon 30%
Zaterdag min. -6, max. -1, wind no. 4-5, neerslag 40% en zon 20%
Zondag min. -4, max. 0, wind no. 4, neerslag 25% en zon 20%