Het weer deze weekVandaag alweer dooi

07 januari 2009 08:00

ALMERE - Het is best een leuke winter tot nu toe en het weer gedraagt zich totaal verschillend dan in de voorgaande winterseizoenen. Die kenmerkten zich bij uitstek door zachte episodes met regelmatig temperaturen in de buurt van de 10 graden.


Het voortraject (november 2008) was al beduidend kouder dan normaal en ook december was anderhalve graad te kil in een groot deel van Nederland. Na een aarzelende dooi het afgelopen weekeinde, zaten we maandag en dinsdag volop in de vorst. Met een bijna snerpende noordooster werd continentaal polaire lucht meegevoerd, dat zelfs arctische trekjes had.
In de azuurblauwe schone vrieslucht boven onze hoofden werd het extreem koud naar dinsdag met zo'n 10 graden vorst. Dinsdag overdag bleef het ook nog zeer koud met weinig wind en op diverse plaatsen was het ideaal schaatsweer, zoals op de Oostvaardersplassen. De mooiste ijsdag sinds de koude elfstedenwinter van 1997!
Inmiddels zijn de scherpste kantjes van de winterkoude er alweer af. Toch zal hoge druk in de buurt de stroming zwak en soms nog aflandig houden, zodat de milde zeelucht Almere vooralsnog mondjesmaat kan bereiken.
Deze woensdagmiddag lukt dat wel met 3-4 graden op de thermometer. Tot het weekeinde blijven de maxima in het algemeen iets boven het nulpunt uitkomen, terwijl de nachten nog opvallend koud kunnen blijven uitpakken in Zuidwest-Flevoland.
De ijsvloer dikt nog wat aan en kan op enkele plaatsen wellicht bijna anderhalve decimeter dik worden uiteindelijk. Komend weekeinde is een omslagpunt: wint de zachte lucht terrein, of blijft het gewoon winters koud? Geen elfstedentocht in ieder geval dit jaar!
Woensdag min. -8, max. 3-4, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 25%
Donderdag min. -4, max. 1-2, wind zuid 3, neerslag 10% en zon 40%
Vrijdag min. -4, max. 3, wind west 3, neerslag 10% en zon 35%
Zaterdag min. -1, max. 4, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 25%
Zondag min. 1, max. 5, wind west 3, neerslag 10% en zon 30%