Het weer deze weekVolop herfst in Almere

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - Het weer is drastisch omgeslagen en we hebben voorlopig nog te maken met veel rumoer in de atmosfeer en behoorlijk wat herfstregen. We zagen deze typische herfstgrillen op dinsdag al met volop somberheid buiten en aanzienlijk wat water in Almere. Brutale oceaandepressies maken inmiddels volledig de dienst uit boven het West-Europese luchtruim en we kunnen het zwoele weer van het afgelopen weekeinde voorlopig wel vergeten.


Werd afgelopen zaterdagochtend nog een bijna recordhoge septemberstand gemeten in het land (1038 millibar). Deze woensdag zal de wijzer van het weerglas, of de kwikkolom in de glazen luchtdrukbuis gekelderd zijn tot op, of net onder de 990 millibar, dus dat is bijna 50 millibar lager.
Opvallend is dat zeker, maar niet zeer extreem en deze luchtdrukvervallen - of hele rappe stijgingen horen typisch bij overgangsmaanden als september en oktober.
Als we vanaf vandaag geleidelijk in de achterkamer van het venijnige lagedrukgebied komen, wordt ook veel koelere lucht meegevoerd, waarin het overdag met 12-13 graden wel bekeken is.
Tezamen met de gure buien die er dan vallen en het onstuimige windbeeld, voelt het dan ronduit onaangenaam aan buiten de deur.
De herfst, zoals de meesten die (willen) kennen, dient zich deze week dus nadrukkelijk aan.
Mogelijk treedt er rond zaterdag even een kleine verbetering op, als we op een vluchtheuveltje van hogedruk terecht komen tussen twee lagedrukgebieden in, maar van lange duur zal die eventuele kortstondige opleving niet zijn.
Wellicht is er wat meer hoop voor later volgende week, als een depressie de neiging heeft de wateren bij Ierland op te zoeken en aan de andere kant een hogedrukgebied richting Noordoost-Europa iets meer tegenwicht zou kunnen bieden aan oprukkende storingen.
Woensdag min. 11, max. 15, neerslag 90%
Donderdag min. 9, max. 13, neerslag 70%
Vrijdag min. 7, max. 13, neerslag 70%
Zaterdag min. 7, max. 14, neerslag 60%
Zondag min. 9, max. 15, neerslag 70%