Het weer DEZE WEEKVolop winter deze week en later sneeuw

01 februari 2012 06:00

ALMERE - Eindelijk is het dan volop winter in Almere en welke Almeerder had dat nu nog gedacht? Een imponerende bel met diepvrieslucht positioneert zich de komende dagen in de buurt van Nederland. Op ongeveer 1.500 meter hoogte daalt het kwik tot om en nabij de -20 graden en dat is een waarde die vroeger ook in de echt grote winters voorkwam.


De laatste februarikoude van kaliber hadden we in 1996 en daarvoor in 1991. Februarikou heeft doorgaans een lange adem en een vorstperiode in de sprokkelmaand wordt niet direct de das omgedaan door een dooioffensief vanuit het westen. Die dooipogingen mislukken niet zelden.
Vergeet niet dat het Europese continent inmiddels een enorm koubastion is geworden. In Duitsland en vooral in de Alpen wordt het gruwelijk koud aan het einde van de week en in delen van Frankrijk wordt het kouder dan bij ons.
In sommige diepe, zwaar besneeuwde Alpendalen op enige hoogte zijn minima richting -45 of zelfs -50 graden niet uitgesloten. Als de van origine continentaal arctische lucht tot stilstand komt in zeer heldere lucht, kan het kwik als een baksteen naar beneden gaan.
Tot vrijdag doet de zon het goed en is het erg koud bij een matige oostenwind. Bij -4 graden komt de windchill op -12. In de nachten vriest het bijna streng.
Op vrijdag komt een vleug zachte lucht via de Noordzee op ons af en dat tempert de vorst.
Bovendien kunnen er enkele sneeuwbuien vallen. Mogelijk sneeuwt het even flink door dan.
De kans is vrij groot dat de vorst zich na het weekend weer verscherpt, dus een snelle overgang naar flinke dooi lijkt weinig waarschijnlijk.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min.-7, max. -2, wind o.4, neerslag 10% en zon 80%
Donderdag min. -8, max. -4, wind o 4, neerslag 10% en zon 80%
Vrijdag min.- 9, max. -1, wind var. 3, neerslag 45% en zon 50%
Zaterdag min. -5, max. 2, wind z. 3, neerslag 50% en zon 30%
Zondag min.-5, max. 2, wind zo. 3, neerslag 50% en zon 30%