Het weer deze weekVoorbeschouwen op zomer '10

07 april 2010 07:00

ALMERE - Met de Paaslunch nauwelijks achter de kiezen, blikken we alvast even vooruit naar de komende zomer. Velen zijn zeer benieuwd. Wat gaat die spannende en wellicht ook letterlijk hete WK- en verkiezingszomer ons brengen?


Per 1 mei zal de definitieve prognose ook via Almere DEZE WEEK in Nederland worden gelanceerd. Ondergetekende lanceerde bij Radio Veronica in januari al een zeer gewaagd statement: "mogelijk de warmste zomer van de afgelopen 350 jaar". Een ferme uitspraak, maar wil niets anders zeggen dan dat de kans op een warme of zelfs hete zomer vrij groot te noemen is. Op de landelijke radio moet je het soms net iets spraakmakender brengen, niet?
Vorige week baarde een klein Engels meteobureau (dat evenals ondergetekende de voorbije koude en sneeuwrijke winter in oktober 2009 reeds had zien aankomen) opzien door eveneens met een gruwelijk warme zomer op de proppen te komen. Twee nul dus zou je zeggen voor warm versus koel(er). En last but not least kwam ook ons aller Pietje Paulusma met een zeer warme zomer aan. Dus we zouden bij voorbaat al moeten concluderen dat zomer van 2010 een legendarische wordt, want als ook Piet het nu al zegt...
Droogte tot half oktober van het kaliber 1959 wellicht, met scharminkels van vee op de verdorde Hollandse stuifakkers, diepe barsten in de Flevolandse kleigronden als ware het de Sahel anno 1974?
Vrijwel volledig teloorgegane aardappel-, mais- en graanoogsten, water op rantsoen half juli, enzovoorts. Zo zou het wellicht echt kunnen gaan lopen als straks die legendarische zomer daadwerkelijk gerealiseerd wordt.