Het weer deze weekVoorlopig minder koud

27 januari 2010 08:00

ALMERE - Deze week exact twintig jaar terug werd een groot deel van Nederland getroffen door een orkaanachtige storm met windschuivers tot boven 160 kilometer per uur op de westkust. Helaas vielen er ook slachtoffers te betreuren: maar liefst achttien mensen overleefden de storm niet.


Het is zeer opvallend dat zulke zware stormen zelden of nooit meer voorkomen tegenwoordig.
Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de temperatuurgradiënt tussen het noordelijk gedeelte van de Atlantiek en onze breedten minder uitgesproken is geworden. De laatste echt zware storm dateert alweer van oktober 2002 met trouwens ook flinke schade in Almere.
Het windgeweld in de jaren tachtig en negentig ging vrijwel altijd samen met zeer zachte wintermaanden. Immers in boterzachte winterperioden met een goed ontwikkelde straalstroom kunnen gemakkelijker stormen ontstaan dan in een andere weerssituatie.
Dit jaar dus ook weer geen stormperikelen, maar sneeuw wat de klok slaat en we beleven zelfs de sneeuwrijkste winter sedert 1979. Tot vijf centimeter lag er zondag in het noordwesten van de stad. Dinsdag gaf prachtig winterweer met veel zon nu eens een keer. De temperatuur steeg maar langzaam naar -3 graden.
Na voorlopig de laatste koude vriesnacht komt er overdag een aanlandige stroming op gang die het kwik uiteindelijk boven nul doet aankomen. Bovendien neemt de kans op neerslag sterk toe (waarschijnlijk gewoon sneeuw aanvankelijk).
Daarna komen er een paar dagen met een noordwest-component in de stroming. De bovenlucht verkilt en ondanks de hogere (dooi)temperaturen overdag neemt de kans op een paar flinke (natte) sneeuwbuien weer toe rond vrijdag.
Kijk voor meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. -8, max. 4, wind wzw. 4, neerslag 75% en zon 25%
Donderdag min. 2, max. 3-4, wind nw. 5, neerslag 55% en zon 20%
Vrijdag min. 1, max. 2-3, wind wnw. 4-5, neerslag 70% en zon 15%
Zaterdag min. -2, max. 2-3, wind wnw. 4, neerslag 40% en zon 40%
Zondag min. -2, max. 3, wind wnw. 3, neerslag 30% en zon 40%