Het weer deze weekWeerkaarten bieden houvast in verwachting

31 december 2008 08:00

ALMERE - De meeste mensen weten dat de weersverwachting gemaakt wordt aan de hand van weerkaarten. Feit is dat deze computerkaarten steeds geavanceerder worden en ook fijnmaziger, zodat als het ware het weer op de vierkante meter beoordeeld kan worden.

Toch blijft de atmosfeer dermate grillig en daardoor nog altijd onvoorspelbaar. Geen enkele weerkaart is daardoor helemaal 'waterdicht'. Wanneer de weerkaarten het dus soms toch nog grandioos laten afweten, valt vaak terug te grijpen naar de zogenaamde kalendergebonden weersverschijnselen. Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste, of misschien nog wel beruchtste fenomeen is de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans erg koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Vaak gaat die vlieger op, maar afgelopen jaren bleven de nachtvorsten geheel uit. In 1998 was het zelfs tropisch warm in de IJsheiligentijd.
Het meest uitgesproken voorbeeld is wel de 'Kerstdepressie' (Weihnachtstauwetter in Duitsland), die dit jaar toevallig schitterde door afwezigheid, want we zaten in de vorst. Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde.
Dus ten aanzien van een verwachting voor de lange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan men hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken zal minderen.
Nogmaals, ook de genoemde voorbeelden zijn niet (ijs)heilig, maar in gevallen dat de weerkaarten onsamenhangende oplossingen voorschotelen, bieden ze soms wel enig houvast.
Mooie jaarwisseling en alvast een zonnig 2009 gewenst!