Het weer deze weekWeerkundige herfst nu aan zet

03 september 2008 07:00

ALMERE - De weerkundige herfst is maandag 1 september van start gegaan. De zeer matige zomer, die ondanks het veelal regenachtige en vrij sombere weer dik een halve graad te warm is verlopen in Almere, werd ironisch genoeg afgesloten met een grandioos weekeinde.


Deze woensdag knapt het, na de dinsdagse regen, redelijk op met opklaringen en een enkele bui. De stevige zuidwester waait alsof die nooit weg is geweest. De komende dagen blijft het redelijk weer met af en toe eens kans op een enkele bui, alvorens er richting - en in het weekeinde nieuwe regens (buien vooral) arriveren.
Het temperatuurbeeld blijft min of meer hetzelfde tot en met het aanstaande weekeinde.
Al enige tijd zitten er voor de periode rond de tiende luchtdrukstijgingen in de weerkaarten en wel boven Noord-Europa. Mocht deze ontwikkeling echt gestalte krijgen, dan kunnen we rond 10 september wel weer een aantal dagen goed weer verwachten.
Zicht op een langdurige stabiele en warme septemberfase is niet denkbaar. In september 2006 (na de recordwarme julimaand) was zelfs nog sprake van een hittegolf met op diverse plekken 30 graden in Almere.
Septemberwarmte wordt niet zelden mede mogelijk gemaakt door zo'n brutale 'jongen' als Gustav. Als deze tropische orkanen zich transformeren tot zogenaamde extra-tropische stormen en de oceaan opkomen, werpen deze systemen vaak een enorme hoeveelheid warmte in de bovenlucht voor zich uit. Die warmte kan dan juist boven West-Europa voor stevige hogedrukopbouw zorgen en ons soms wel twee weken prachtig nazomerweer geven. Wie weet dit jaar ook nog?
Woensdag min. 12, max. 18-19, neerslag 30%
Donderdag min. 11, max. 18, neerslag 40%
Vrijdag min. 10, max. 20, neerslag 45%
Zaterdag min. 13, max. 20, neerslag 60%
Zondag min. 13, max. 19, neerslag 55%