Het weer DEZE WEEKWel of geen Elfstedentocht?

08 februari 2012 06:00

ALMERE - De eerste officiële koudegolf van deze eeuw is een feit en ook deze week blijft het op en top winter in Almere. De hamvraag dezer dagen is natuurlijk of de tocht der tochten wel of niet doorgaat.


Afgelopen maandag werd uw weerman, die regelmatig ook landelijk zijn visie mag etaleren op Radio1 en radio Veronica, gevraagd hoe groot de kans op de Elfstedentocht was. Hij was niet bepaald positief omtrent de doorgang. Even daarna werd dit bevestigd, want juist op dat moment kwam het Europese (hoofd) weermodel om de hoek kijken met beduidend minder koude oplossingen vanaf komend weekend.
De tocht op 14 of 15 februari houden zou eventueel net kunnen, was de gedachte maandagochtend nog. Zo’n Elfstedentocht is heilig in Nederland, althans zo lijkt het. De absolute climax schijnt het te zijn.
Maar men is denkelijk te veel gefocust op die tocht sec en ‘en route’ vergeet men dan vaak ook nog te genieten van het vriesweer in de aanloop naar zo’n eventueel te houden evenement.
Inmiddels is het woensdag en wellicht zijn we al wat wijzer geworden over het reilen en zeilen van het evenement dat vijftien jaar terug voor het laatst werd georganiseerd.
Het weer is voorlopig dus koud. Gedurende de nachten vriest het meest matig tot streng met uitersten van ver beneden -10 graden. Het blijft ook meest droog en de zon doet het doorgaans goed naast enkele wolkenvelden.
Overdag komt het kwik de eerste dagen dichter bij nul uit, maar echte dooi is nog niet aan de orde.
De wind doet het kalm aan met voortdurend een uitloper van het Scandinavische hoog in onze omgeving en is zwak tot matig uit oostelijke richtingen.
Vanaf het weekend wordt het dus zeer spannend. Kan de aanwezige koude lucht boven de Benelux lang genoeg geconserveerd blijven om het tot tenminste 15 februari koud te laten zijn? Elfstedentocht op 13, 14 of 15 februari?
Meer info via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. -7, max.-1, wind no. 3, neerslag 10% en zon 60%
Donderdag min. -6, max. -0, wind no. 3, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. -7, max. -3, wind o. 3, neerslag 10% en zon 60%
Zaterdag min. -10, max. -2, wind o. 3, neerslag 20% en zon 60%
Zondag min. -11, max. -2, wind no. 3, neerslag 20% en zon 60%