Het weer DEZE WEEKZicht op eerste winterprikje

11 januari 2012 06:00

ALMERE - De weerkundige winter verloopt tot op heden extreem zacht. In het tijdvak 1 december tot 10 januari is de gemiddelde temperatuur zo’n 3,3 graden te hoog uitgekomen ten opzichte van de normaal. Wat dat betreft houdt dit seizoen gelijke tred met de allerzachtste winters van de voorbije honderd jaar.


Aan sneeuw is, in tegenstelling tot voorgaande jaren, een groot gebrek. De laatste vlokken vielen alweer een jaar geleden.
Tot aan het weekend blijft het veel te zacht voor half januari met dagtemperaturen die dichter bij de 10 graden uit blijven komen dan bij de 5. Ook de nachten verlopen uitermate mild.
We hebben veelal veel bewolking met slechts af en toe wat zon en vooral donderdag kan er enige tijd regen vallen.
Afgelopen weekend oogden de weerkaarten ineens zeer winters voor het aanstaande weekend, maar inmiddels is aan die wintereuforie alweer een eind gekomen. Weliswaar gaat de temperatuur omlaag, maar de echte vrieslucht gaat ons vanuit Oost-Europa waarschijnlijk niet bereiken.
Landen als Polen en de Baltische Staten krijgen een eerste winterinval te verduren met duurvorst.
Een vlak hogedrukgebied dat zich opbouwt boven de Benelux gedurende het weekend verhindert dat de echte kou ons linea recta bereikt.
Toch kan het rond aanstaande zondag wat kouder (minder zacht) worden met overdag amper 5 graden boven nul en vooral in de nacht naar aanstaande maandag kan het tot een paar graden vorst komen.
Het is momenteel onzeker of de (zeer) zachte westelijke luchtaanvoer zich vanaf 16 januari vlot zal herpakken.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 7, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 25% en zon 10%
Donderdag min. 8, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 65% en zon 10%
Vrijdag min. 4, max. 7, wind nw. 4-5, neerslag 25% en zon 40%
Zaterdag min. 3, max. 7, wind wnw. 4, neerslag 25% en zon 35%
Zondag min. -0, max. 4-5, wind nnw. 3-4, neerslag 20% en zon 55%