Het weer DEZE WEEKZicht op stabieler weer

21 september 2011 05:00

ALMERE - Richting eind september kunnen we een stabielere weerfase gaan verwachten. Regen van betekenis zit er niet meer in tot in de allerlaatste fase van de maand. Het stromingspatroon gaat veranderen door een grotere invloed van een hogedrukgebied.


Deze hoge druk gaat zich in toenemende mate manifesteren boven Oost-Europa en breidt zich later ook uit naar Scandinavië. Dit is een klassieke ontwikkeling, die opbouw van hoge druk boven deze gebieden richting oktober en staat garant voor een reeks zo goed als droge dagen.
Tegelijkertijd komen oceaandepressies er niet of nauwelijks meer aan te pas. Deze lopen deels stuk op die genoemde hoge druk. Veel verder dan Engeland komen de opdringerige regenstoringen dan doorgaans niet.
De afgelopen zomer zagen we dit soort gunstige evoluties wel vaker verschijnen op de weerkaarten, maar als het eenmaal puntje bij paaltje kwam bleef van het mooiere weer maar weinig of zelfs niets over. Puur kalendrisch gezien is de kans dat het mooiere weer nu wel komt groter. Immers, richting het najaar is de kans op een meer geblokkeerd stromingspatroon doorgans groter.
Aanvankelijk is het weer nog niet helemaal zuiver en zo kan er deze woensdag nog wat regen vallen in Almere. De temperaturen zijn helemaal normaal voor eind september.
Later in de week en in het weekend blijft het meest droog en loopt de temperatuur iets op richting de 20 graden. Overtuigend zonnig wordt het trouwens nog niet deze week. Volgende week is de kans op meer zon groter als ook de wind aflandig wordt en uit oost tot zuid gaat waaien.
Meer weer is er via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 14, max. 18, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 25%
Donderdag min. 12, max. 16, wind wzw. 4, neerslag 15% en zon 35%
Vrijdag min. 10, max. 18, wind zzw. 3-4, neerslag 15% en zon 45%
Zaterdag min. 10, max. 19, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min. 9, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 65%