Het weer deze weekZomerse tendens richting weekend

18 mei 2011 05:00

ALMERE - Het eerste gedeelte van de week hebben we weer eens ervaren hoe normaal Hollands meiweer ook alweer was. We startten de week in Almere met wat gedruil en de temperatuur was zeer gematigd. Bovendien stond er een onaangename westelijke wind.


Nog steeds bivakkeren we in het grensgebied tussen depressies met hun frontale aanhang ten noordwesten van Nederland en stevige uitlopers van het Azorenhoog die eveneens uitstralen richting onze contreien.
De invloed van hoge druk zal het uiteindelijk winnen en dat merken we in het tweede deel van deze week. Het aandeel zon zal merkbaar toenemen en ook de temperatuur gaat in de lift. In de loop van het weekend kan de temperatuur zijn opgelopen tot rond de 25 graden.
Echt doorschieten naar een graad of 30 zit er waarschijnlijk niet in.
Uiteraard blijft het de komende periode nagenoeg droog, alleen rond vrijdag is er nog een neerslagsignaaltje in de vorm van een enkele bui.
Waarschijnlijk staan we niet aan het begin van weer zo’n hyperstabiele periode. De instabiliteit van de atmosfeer neemt aan het begin van de nieuwe week toe en de kans op enkele buien, mogelijk met onweer is dan ook aanwezig.
Het is wel mogelijk dat we dan beginnen aan een wat groeizamer weertype dat zo kenmerkend is voor de laatste fase van de maand mei. De landbouw zal er blij mee zijn en ook de veel te droge voor- en achtertuin zal het nodige regenwater kunnen gebruiken.
Weersverwachtingen van diverse instituten voor de lange termijn mikken trouwens op een warme en droge junimaand.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 11, max. 19, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. 11, max. 19, wind nw. 4, neerslag 20% en zon 70%
Vrijdag min. 9, max. 21, wind wzw. 3-4, neerslag 45% en zon 85%
Zaterdag min. 10, max. 21, wind no. 3-4, neerslag 15% en zon 85%
Zondag min. 12, max. 23, wind ozo. 3-4, neerslag 15% en zon 80%