HoeksteenGroen

28 maart 2012 05:00

Door Marcel Beijer


Inwoners van Haven kunnen weer opgelucht ademhalen: de actiegroep Houdt Haven Groen heeft zichzelf na vijftien jaar opgeheven. In die tijd is Haven zo groen geworden, dat het zeer aan de ogen doet.
De radicale groepering onderhield nauwe banden met de FARC-commando’s in de jungle, waar veel expertise was met groene omgevingen. Geen middel zou worden geschuwd om Haven groen te houden, zo dreigden ze. Er lagen plannen klaar voor ontvoeringen en zelfmoordaanslagen. Wilde een dissidente Havenaar zijn schutting niet groen, maar oranje verven, dan zou de eierenbrigade van Houdt Haven Groen wel raad weten met deze ongelovige: er vloog een hardgekookt ei door de voorruit.
Vreemd genoeg bekommerde Houdt Haven Groen zich niet om andere stadsdelen. Alleen Haven telde. Een groen Haven, dan.
Het is overigens nooit tot militante acties gekomen. De doodsbenauwde overheid ging gedwee op de knieën voor de nietsontziende eisen van deze groenterroristen die nu, op leeftijd, toch wat milder zijn geworden. En wijzer. Geweld lost niks op. De strijdbijl is begraven. De ex-guerilla’s zullen hun laatste dagen achter de groene geranium slijten en in Haven hun laatste adem uitblazen. Om dan, onder de groene zoden, in de armen te vallen van 47 groene nimfen in het hiernamaals.