Honderd jaar Scouting Nederland gevierd in stadshart

21 april 2010 07:00

STAD CENTRUM - Kinderen en volwassenen in beige, rode of groene overhemden. Een sjaaltje los om de nek gewikkeld en een petje op. De scouts van de vier Almeerse scoutinggroepen waren afgelopen zaterdag duidelijk herkenbaar in het stadshart met de actie 'Scout it Out. In het kader van het 100-jarig bestaan van scouting in Nederland'.


'Kennismaken met scouting' was het doel van de actie 'Scout it Out'. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding waarbij samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving en zelfstandigheid centrale thema's zijn. In het centrum konden bezoekers meedoen aan activiteiten zoals touwtrekken naast het stadhuis, flesschieten op de Esplanade en zeilen op het Weerwater. Meer dan achthonderd scouts van de vier scoutinggroepen in Almere, Cornelis Lely, Meridiaan, Hannie Schaft en Con Tutti verzorgden de spelactiviteiten.

Beproefd concept

Burgemeester Annemarie Jorritsma verrichte de officiële opening op het Forum. "Het is heel grappig om honderd jaar scouting te vieren in een stad die nog geen veertig jaar bestaat", zei Jorritsma. "Ik vind het heel bijzonder dat het scoutingspel jongens en meisjes na honderd jaar nog zo aanspreekt. Een beproefd concept, dus. Dit wordt mogelijk gemaakt door honderden vrijwilligers die elke week de opkomst weer mogelijk maken, een leuk programma in elkaar draaien en het clubhuis onderhouden."
Koninklijke Onderscheiding

De burgemeester reikte een Koninklijke Onderscheiding uit aan Bert Wouts, die werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij Scouting Nederland. Hij is bijna veertig jaar actief en heeft zich vooral ingezet voor de gehandicapte scouts. Hij stimuleerde om de 'gezonde' kinderen en gehandicapte kinderen samen werkten en speelden. Zijn kennis hierover heeft hij tijdens de wereldjamboree 1995 overgebracht aan scouts uit de hele wereld.